Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Želja po prenosnih straniščih na Mount Everestu

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Skupina okoljevarstvenikov je poslala predlog upravi Nepala, da bi premislili o namestitvi prenosnih stranišč na poti na najvišji vrh na našem planetu.
 
Naravovarstvena skupina Eco Himal pravi, da bi na tisoče pohodnikov, ki vsako leto začne svojo pot proti najvišjemu vrhu iz južnega kampa v Nepalu, naredilo veliko uslugo naravi, če bi z pomočniki skupaj opravljali svoje naravne potrebe na bolj civilizran način. Problem človeških iztrebkov je postal problem, saj mraz preprečuje razgrajevanje in lahko traja tudi do več desetletij.

Najprej so planirali tri prenosna stranišča, s katerimi bi preverili njihovo uporabnost in jih nato dodali še več na različnih lokacijah. Vendar pa nekateri partnerji naravovarstvene skupine opozarjajo na premikajoče se ledenike, ki lahko skozi leto vse strukture uničijo in se jim predlog zdi vprašljiv.

Drugače pa 8848 metrov visoka gora privabi plezalce iz različnih koncev sveta, ki porabijo na tisoče dolarjev za osvojitev vrha, nato pa jih le peščica pospravi svoje odpadke. Sicer uradnega poročila še ni, ki predstavlja število odpadkov, vendar pa je Everest v zadnjih 50 letih upravičeno dobil ime najvišje zemeljsko smetišče.

Privatno financirana skupina Eco Everst Expedition so z ostalimi skupinami od leta 2008 zbrali 13 tonov odpadkov, 400 kilogramov človeških iztrebkov in 4 trupla. Vladni uslužbenci pravijo, da je od pohodnikov na Everest pričakovano, da tako kot povsod drugje morajo tudi tukaj pospraviti za seboj.
 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!