Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Ustvarite time-lapse fotografijo

  Pokazal vam bom kako narediti time-lapse fotografijo. Ste že kdaj na TV videli npr. sliko pokrajine, kjer se oblaki hitro premikajo? Če želite ustvariti tako fotografijo, je ta lekcija kot nalašč za vas.
 
 
1
 
 
Tudi tokrat boste potrebovali fotoaparat na stojalu, saj se med samim fotografiranjem fotoaparat ne sme premikati, tako da je kader stalno enak.

Ker si bomo delo olajšali, saj nam današnja tehnologija to omogoča, bi bilo zelo priročno, če imate stojalo, na katerega lahko hkrati postavite fotoaparat, na drugo stran pa prenosni računalnik (kot vidite na sliki levo). Vendar, ker po vsej verjetnosti takega stojala nimate, lahko improvizirate in uporabite običajni tripod za fotoaparat, prenosnik pa postavite kam drugam.

Prenosnik bomo potrebovali, ker bo namesto nas prožil fotoaprat in slike shranjeval direktno na trdi disk, sproti pa jih bomo lahko tudi pregledovali. Seveda mora vaš fotoaparat to podpirati, prav tako mora to omogočati tudi priložena programska oprema. V nasprotnem primeru prenosnika ne boste potrebovali, ampak boste morali fotoaparat prožiti ročno.
 
 
2
 
 
Fotoaparat nastavite na programiran način P in do polovice pritisnite prožilec oz. naredite poskusno fotografijo, da boste dobili pravilne nastavitve časa osvetlitve (hitrosti zaklopa) in vrednosti zaslonke (odprtosti zaslonke) ter tudi ISO nastavitve (ISO lahko tudi že vnaprej nastavite na najmanjšo vrednost, ponavadi 100, če ne fotografirate v temi, saj bo tako na fotografiji kar najmanj šuma).

Ti dve vrednosti si zapomnite.
 
 
3
 
 
Nato fotoaparat preklopite v povsem ročni način M in nastavite vrednosti časa osvetlitve in vrednosti zaslonke, kot ste ju dobili prej. Tudi ISO naj bo nastavljen na isto vrednost. Ne pozabite nastaviti niti beline - izberite npr. Cloudy. Skratka, nič ne sme ostati na samodejno.

Tako bodo vse fotografije isto osvetljene in imele isto globinsko ostrino. Končni izdelek namreč ne bi izgledal dobro, če bi bile različne fotografije različne svetlosti, medtem ko bi se time-laps odvijal.
 
 
4
 
 
Sedaj je fotoaparat nastavljen, usmerjen v motiv in stoji na stojalu.

Motiv je potrebno le še izostriti (do polovice pritisnite tipko za proženje ali naredite poskusni posnetek). Ko to naredite, izklopite samodejno ostrenje ter tudi stabilizator slike, saj ga na stojalu za doseganje super ostrine resnično ne potrebujemo. To storite s tipkama na objektivu.
 
 
 
 
 
5
 
 
Ker smo se odločili, da naj sodobna tehnologija dela za nas (oz. namesto nas), če to zmore, fotoaparat povežimo z računalnikom s priloženim USB kablom.

S tem bomo dosegli tudi boljšo ostrino, saj se ne bomo rabili fizično dotikati fotoaparata, saj bi z vsakim proženjem povzročili tudi manjše tresljaje. S tem, ko bo fotoaparat prožil računalnik, tresljajev ne bo. Če to ni mogoče, lahko uporabite tudi samosprožilec, saj se tresljaji, ki jih povzročite s pritiskom sprožilca, do dejanskega proženja že poležejo. Uporabite lahko tudi proženje z daljinskim prožilom, v kolikor ga imate.

Pazite tudi, da ima fotoaparat vedno isti vir svetlobe, tako da se ne nastavljajte na stran, iz katere npr. sije sonce.

V nadaljevanju opisan postopek fotografiranja ob povezavi fotoaparata Canon EOS s prenosnim računalnikom in uporabo priložene programske opreme EOS Utility.
 
 
6
 
 
Na prenosniku odprite program EOS Utility, ki je bil priložen vašemu DSLR fotoaparatu Canon EOS na CD-ju. V kolikor ste CD založili, si lahko programsko opremo prav za vaš model fotoaparata pretočite iz uradne Canonove spletne strani.

Pod Control Camera izberite Camera settings/Remote shooting.
 
 
7
 
 
Odpre se okno, kjer lahko vidite in spreminjate vse nastavitve, kot na fotoaparatu samem.

Kliknite na gumb s simbolom ure, kot kaže slika na levi.
 
 
8
 
 
V pogovornem oknu obkljukajte Interval timer shooting.

Nastavite Shooting interval - na koliko časa naj se proži fotoaparat (v tem primeru nastavljeno na 30 sekund). Če se motiv, ki ga fotografirate, spreminja počasneje, nastavite daljši interval, v nasprotnem primeru pa krajšega.

V polje Shots pa vpišite vrednost, koliko posnetkov želite.

Kliknite na gumb Start, da potrdite nastavitve in pričnete s fotografiranjem. Sedaj je vaša naloga samo še ta, da počakate da se posnamejo vse fotografije.

Vendar imejte opremo vedno na očeh, če fotografirate na javnih krajih. ;)
 
 
9
 
 
Med fotografiranjem se v enem izmed oken prikazuje trenutno posneta fotografija, prikazan pa je tudi pregled vseh do sedaj posnetih.

Okno Timer shooting status pa prikazuje podatke o fotografiranju; čez koliko časa bo posneta naslednja fotografija (Time until next shot), koliko jih je že bilo posnetih (No. of shots already taken), koliko proženj ni uspelo (No. of failed shots) in koliko posnetkov bo še narejenih (No. of shots to be taken).
 
 
10
 
 
Po uspešno opravljenem fotografiranju, le še kliknite na gumb OK.

Pravkar ustvarjene fotografije bo potrebno še hitro prevrteti, da bomo dobili končni izdelek - time-laps.
 
 
11
 
 
Odprite Windows Live Movie Maker 2011.

Kliknite na Dodaj videe in fotografije ter izberite vse fotografije, ki ste jih ustvarili in kliknite Odpri, da se dodajo v omenjeni program.

Uporabite lahko tudi kateri drug program. Npr. multimedijski predvajalnik QuickTime omogoča ogled ustvarjenih slik z izbranim št. slik na sekundo, tako da videa sploh ni potrebno ustvarjati. Poglejte si na YouTubu.
 
 
12
 
 
Pritisnite Ctrl + A, da se označijo vse fotografije in izberite zavihek Urejanje v razdelku Video orodja.

V razdelku Prilagajanje vpišite vrednost 0,15 v polje Trajanje. S tem smo dosegli, da bo vsaka fotografija trajala samo 0,15 sekunde. Poizkusite tudi z drugimi vrednostmi, vendar naj ne bodo prevelike (npr. manj kot 0,5 s), sicer time-laps ne bo tekoče tekel.
 
 
13
 
 
Time-laps je ustvarjen! :)

Kliknite na gumb Shrani film in izberite Priporočeno za ta projekt.

Time-laps ustvarjen v tej lekciji, si lahko ogledate na tej povezavi.
 
 
Komentiraj
 
 
 
 
 
2.11.2011, 7:00
Mene zanima, če je kdo že delal timelapse gradnje neke stavbe. Potemtakem bi verjetno izpustil noč?
 
 
 
 
2.11.2011, 12:01
Tukaj je primer dobrega time-lapsa gradnje zgradbe s kar nakaj podatki:


Res je, fotografije so nastajale samo podnevi, vsako minuto ena.

Če pogledamo ta primer, kot je v lekciji, tak način zajemanja fotografij. S fotogrfiranjem začneš, ko se gradbišče odpre. Veš koliko časa bo gradbišče odprto, zato izračunaš koliko fotografij bo potrebno v tem času narediti, če bodo fotografije ustvarjene vsako minuto. Nato vneseš podatke, kot je prikazano v 8. koraku.

Potem pa tisti čas, ko fotoaparat dela, si prost, le paziš da se opremi kaj ne pripeti. In tako potem ponavljaš vsak dan (paziš, da fotoaparata ne premikaš in vsak dan fotografiraš iz iste pozicije, če seveda želiš tak prikaz) in na koncu iz fotorafij sestaviš time-laps v enem izmed programov.

Nastane pa tako ogromno fotografij, če fotografiraš v takem časovnem intervalu. V tem primeru iz videa, jih je bilo kar 163 tisoč.
 
 
 
 
2.11.2011, 15:25
Super lekcija. Že dlje časa imam v praksi sprobati kaj takega.

Sicer nimam EOS, ampak bom uporabil kar CHDK, ki se lahko naloži na večino Canon fotoaparatov.
 
 
 
 
1.7.2012, 16:54
Opa . Res zanimivo...
 
 
 
 
18.5.2013, 11:48
A bi bilo to mogoče tudi na fotoaparatu Nikon D3200 (Remote shooting program ali kaj takega?).
 
 
 
 
18.5.2013, 18:09
Preveri kakšno programsko opremo ponuja Nikon (kaj si dobil poleg fotoaparara, morda) ali pa če je opcija samodejnega proženja v intervalih (interval timer shooting oz. kaj podobnega) na voljo že v samem meniju fotoaparata, saj nekateri novejši to že omogočajo. V nasprotnem primeru pa lahko še vedno kupiš daljinsko prožilo, ki to omogoča in je konec koncev še najbolj praktično, saj pride prav tudi kadar ne delaš time-lapsa. Primer daljinskega prožila s to funkcijo za D3200: http://foto-klik.si/daljinska-sprozila/z.... (verjetno kaj podobnega ponuja tudi Nikon, ampak bo najbrž dražje ).
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!