Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Zamenjava napajalnika 1/2

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Ste si v kratkem kupili novo komponento za vaš računalnik in potem ugotovili, da je vaš napajalnik prešibek? V tej lekciji vam bom pokazal, kako izbrati pravi napajalnik za vaš računalnik.
 
 
1
 
 
Najprej bomo ugotovili, kakšen napajalnik potrebujete.

Ker se tehnologija zelo hitro spreminja se z tehnologijo spreminjajo tudi računalniki, zato imajo današnje naprave popolnoma drugačne kable kot naprave izpred 6-7 letih.
 
 
2
 
 
Ko boste odprli računalnik, poglejte na kable, ki povezujejo trdi disk in napajalnik. Če je kabel 4 pinski (oz. MOLEX kabel glejte na sliko za primerjavo) potem si zapišite na listek koliko MOLEX kablov potrebujete (odvisno od trdih diskov), če pa je kabel SATA (glejte na sliko), si pa zapišite koliko SATA kablov potrebujete.
 
 
3
 
 
Zdaj bomo pogledali če imate disketni pogon.

Če ga imate, si ga lahko odstranite oz. si zapišite, da potrebujete 1 FDD kabel. Če ne veste na kakšen kabel mislim, poglejte sliko.
 
 
4
 
 
Zdaj bomo pogledali za vašo CD/DVD enoto.

Poglejte kakšen kabel. ki povezuje napajalnik in CD/DVD enoto ima ter zapišite koliko jih potrebujete - kabla sta enaka kot pri trdih diskih.
 
 
5
 
 
Zdaj pogledamo še na matično ploščo za glavni napajalni kabel, če potrebuje 4 pinski kabel. Ta kabel oz. priključek ima lahko 4 ali 8 luknjic, vendar je najbolje da pogledate kabel.

Kabel ki je na sliki ima dva 4 pinska kabla, pri vas pa je možno, da imate le en 4 pinski kabel oz. nimate tega kabla. Zdaj si zapišite koliko teh kablov potrebujete.
 
 
6
 
 
Zdaj pogledamo le še na grafično kartico, če potrebuje dodatno napajanje. Če grafično kartico in napajalnik povezuje kabel, ki je na sliki (lahko je tudi brez dodatka 2 pinskega kabla), potem si zapišite, da potrebujete 1 PCI-E 6(2) pinski kabel, oz. če imate dve grafični kartici z dodatnim napajanem, si zapišite, da potrebujete 2 PCI-E 6(2) pinski kabel.

To je to, kar zajema izbiro napajalnika.

Priporočam vam, da izberete napajalnik z vsaj 550W, če pa se ne boste znašli, pa mirno vprašajte na forumu.

Kako v praksi zamenjate napajalnik, pa si oglejte v lekciji:
Zamenjava napajalnika 2/2

 
 
Komentiraj
 
 
 
 
 
29.8.2012, 19:51
Imam uprašanje pri zdajšnjem napajalniku je trdi disk, dvd/cd, in pa disketni pogon vezan kar na en kabel od napajalnika umes pa so narejeni priklopi. Ali smem ob menjavi prekiniti to verigo in iz napajalnika potegne za vsako komponento en kabel?

 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!