Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Mars bo čez pol leta ponovno obiskal rover

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Vesoljska agencija Nasa je nekaj dni nazaj izstrelila raketo Atlas V z največjim raziskovalnim laboratorijem oziroma roverjem Curiosity.
 
Rover Curiosity je do danes največji in najbolj sofisticiran robotski raziskovalec, ki bo čez devet mesecev oziroma meseca Avgusta začel raziskovati nam drugi najbližji planet, Mars. Na dobre pol milijarde kilometrov oddaljenem planetu bo rover imel nalogo iskati sledi morebitnega življenja.

Celotna misija pa naj bi potekala okoli dve leti. Rover Curiosity oziroma po slovensko radovednost, bo opremljen z desetimi znanstvenimi inštrumenti, vključujoč z barvnimi video kamerami.

Senzorji bodo omogočali objavljanje vremenskih razmer in stopenj radiacij v atmosferi, ki so pomembni podatki za človeško raziskovanje v prihodnosti. Tudi sistem pristajanja bo namesto zračnih blazin imel bolj eleganten način in si bo namesto zračnih blazin olajšal delo s pomočjo zračnega žerjava.

Najbolj tehnološko razvita naprava na jedrski pogon, je z vsemi stroški stala administracijo 2.5 milijarde ameriških dolarjev in v NASA jo radi imenujejo tudi sanjska naprava ali po angleško dream machine.

 
Komentiraj
 
 
 
 
 
29.11.2011, 14:54
Eh če jim bo to uspelo so pa tud mojstri. :D Kolkokrat se to more razletet, potem držat hitrost, pa spet hitro, pa spet ustavit... Res je da je NASA visokotehnološka vesoljska agencija, ampak vseeno mislim, da še nismo v takem tehnološkem napredku, da se nebi nitit eno orodje do pristanka pokvarilo. Že če bo to do tja prišlo bo pravi čudeš... pol pa da bo vse delovalo tak kot treba je še večji čudeš. Nevem pa kak bo robot pridobival energijo za delovanje. Mislim, da se ni za zanašat na sončne celice...

EDIT: Šele zdaj sem se zavzel na besedo "ponovno". Kdaj jim je pa prvič uspelo? Mislim... ne vidim potrebe še enega gor pošiljat če je en že bil gori, saj bi od prvega tudi lahko odčitali vremenske, življenske, strukturne podatke. - če pa ni imel potrebnih orodij za to pa ne vidim razloga zakaj bi prvega gor pošiljali V vsakem primeru je malo čudno


spremenil: toma992 (29.11.2011 ob 15.06.03)
 
 
 
 
29.11.2011, 14:56
Kot sem jaz prebral bo uporabljal majhen jedrski generator...
 
 
 
 
29.11.2011, 15:03
toma992 prvega oz. prva dva so poslali gor pred leti vendar je enega dobila neka zima in ga ne morejo odmrznit, drugi pa se je zakopal v neko jamo(potem je še nekaj časa tam bil in pošiljal vzorce na zemljo),potem pa so se mu pokvarle sončne celice.
 
 
 
 
29.11.2011, 15:07
tidymetal:
toma992 prvega oz. prva dva so poslali gor pred leti vendar je enega dobila neka zima in ga ne morejo odmrznit, drugi pa se je zakopal v neko jamo(potem je še nekaj časa tam bil in pošiljal vzorce na zemljo),potem pa so se mu pokvarle sončne celice.


Mislim da tega tudi ne čaka kaj boljšega :D
 
 
 
 
29.11.2011, 15:36
Haha. Škoda da ne prinesejo kaj tega peska na zemljo.
 
 
 
 
29.11.2011, 18:01
Če celo gorivo za tja porabijo... poleg tega se bi robot težko premikal še z enim sodom goriva za nazaj. Ko bojo kaj bolj močnega in večjega tja poslali bo tudi vrnitev verjetno mogoča. Je pa fajn vedet da ko bojo enkrat ljudje prišli prvič gor (ko nas nebo več ) bojo videli vse te robote ko jih je poslala "naša" generacija ljudi.
 
 
 
 
29.11.2011, 18:20
Nebojoo zdaj v kratkem poslali ljudi na mars? So že imeli testiranja če lahko zdržimo pa smo prestali 500 dnevni test.
 
 
 
 
29.11.2011, 21:22
Ja samo smo pomoje še svetlobna leta pred poletom na Mars ... zdžijo že zdržijo samo vozila za tja in nazaj mislim da še dolgo nebo (če se motim naj me kdo popravi z kakim linkom ).
 
 
 
 
29.11.2011, 21:55
Zadnja dva ameriška predsednika sta obljubljala neke plane, ko naj bi rdeči planet obiskala človeška posadka.

Drugače je vsak tak podvig v mojem pogledu korak naprej k razumevanju življenja nasploh in zelo podpiram take projekte. Najraje bi tudi videl, da bi vse države namenjali nek odstotek k proračunu za take podvige in ne ločeno kot se to ponovno dogaja z Kitajsko.

Mislim, da je zelo velika možnost, da bomo doživeli pristanek človeka na Marsu!
 
 
 
 
29.11.2011, 22:39
Če bi bilo res tako kot si predlagal, da bi pri tem sodelovale vse države in ne samo Rusija in Amerika, bi še jim mogoče uspelo. Vedet pa moramo, da veliko še o Marsu sploh ne vejo in lahko se zgodi, da bo ravno ta rover (če bo sploh prišo gor) ugotovil snovi, ki nam ljudem škodijo in potem lahko za vedno odmislimo kaj takšnega. Vseeno pa tudi jaz upam, da jim / nam bo uspelo
 
 
 
 
29.11.2011, 23:50
O Marsu je drugače kar precej znanega, saj gre konec koncev za enega blilžjih planetov Zemlji.

V njegovo orbito je bilo poslanih že kar nekaj ekspedicij, prav tako pa tudi na njegovo površino.

Ravno lansko leto sta z delovanjem prenehala mobilna robota Opportunity in Spirit Rover, kjer sta na površju Marsa celih šest let zbirala podatke. Tako da, kar se same atmosfere in sestave tal je znanega kar precej (seveda pa ne vse).

Kar se tiče potovanja človeške posadke, glavni problem predstavljata čas potovanja (cca. 450-500 dni za povratno potovanje) in pa rizik potovanje, saj gre pri tako dolgem potovanju hitro lahko kaj narobe.

Osebno pa potovanju človeške posadke na Mars zaenkrat nisem preveč naklonjen. Sicer bi bil tak projekt zelo zanimiv, vendar bi rizik in doprinos k znanosti realno težko odtehtal vložena sredstva, vsaj na tej stopnji tehnologije, na kateri smo danes.

Kajti vse skupaj je treba gledati nekoliko širše. Sredstva za raziskovanje niso neskončna in jih je zato treba porazdeliti med posamezne projekte. Sam bi ta trenutek precej raje videl kakšen napredek na področju fuzije, kar bi človeštvu prineslo neprimerno več.

Drugače pa je zanimiva tudi ideja o teraformaciji Marsa, kar pomeni, da bi na njem ustvarili podobno življensko okolje z vodo in kisikom, kot na Zemlji. Teorija, kako bi ti lahko naredili, že obstaja. Seveda pa je do prakse še daleč.spremenil: podtalje (29.11.2011 ob 23.51.51)
 
 
 
 
31.7.2012, 10:16
Naslednji teden bo rover v velikosti avtomobila pristal na Marsu. Ali pa bo postal razbitina, saj je vse odvisno kako bodo stvari potekale v zadnjih minutah. Argumentirano najbolj sofisticirano pristajanje do danes na rdečem planetu bo med drugim uporabljalo tudi padala, rakete za manevriranje in dvigalo Sky Crane, ki bo olajšalo pristanek.

Sedem minut terorja, kakor mu "ljubkovalno" pravijo, se bo začel ta ponedeljek, 6. avgusta ob 7:24 (5:24 UMT). Če bo pristanek in vse ostalo uspešno, bo Curiosity rover začel raziskovati krater Gale in preverjati za znake življenja.

Več na http://apod.nasa.gov/apod/ap120731.html
changed: NikMan (2.8.2012 ob 07.52.17)
 
 
 
 
31.7.2012, 11:10
Vrhunec tehnologije
 
 
 
 
2.8.2012, 7:53
Še nekaj dnido ponedeljka zjutraj. Jaz sem si že nastavil opomnik in nameravam geldati večino pristanka itd.

Še nekaj slikic in več informacij na http://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnolog....
 
 
 
 
2.8.2012, 9:00
Komaj čakam da se začne prenos...tule pa še link do infografike: http://www.jpl.nasa.gov/infographics/inf....
 
 
 
 
5.8.2012, 19:00
Ne pozabite jutri ob 7:30 bo najbolj sofisticirano planetarno vozilo že pristalo.

Še povezava do svetovnega časa na http://goo.gl/ev96p


 
 
 
 
5.8.2012, 21:13
Bo prenos kje na televiziji? Drugače bo pa tako ali tako tukaj ne? http://mars.jpl.nasa.gov/msl/participate....
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!