Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Švicarski vesoljski center namerava očistiti vesolje

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Švicarski znanstveniki razvijajo vesoljsko plovilo oziroma satelit, ki bo deloval skoraj tako kot hišni sesalec, le da bo namesto stanovanja čistil našo orbito.
 
V vesolju, verjeli ali ne, se nahaja več tisoč različnih zapuščenih objektov, za katere je naravno odgovoren človek. Skoraj 16.000 objektov, ki z veliko kilometri na sekundo krožijo okoli nas, imajo premer več kot 10 centimetrov in več sto milijonov jih je manjših, ki z veliko kilometri na sekundo drvijo okoli Zemlje. Danes so vesoljske smeti postala grožnja za obstoječe in prihodnje misije, zato so se v švicarskem vesoljskem centru odločili najti rešitev, s katero bodo našo očistili.


Dr. Claude Nicollier, astronavt in profesor na švicarskem inštitutu za tehnologijo, je povedal, da je bilo na to temo rečenih že dovolj besed in so potrebna takojšnja ukrepanja. Zato so pripravili dve možnosti, s katerimi imajo željo očistiti našo orbito. Prva možnost je, da bi vesoljsko plovilo zajelo smeti in nato skupaj z njimi izgorelo v atmosferi. Druga možnost, ki je dosti bolj verjetna, pa bi vesoljsko plovilo zajelo smeti, jih nato odvrgla v atmosfero in nadaljevalo z delom.

Študija, ki so jo leta 2011 pripravili v švicarski zavarovalnici, predstavlja možnost trčenja satelita z velikostjo desetih kvadratnih metrov ena proti deset vsako leto. Po trčenju bi se število predmetov logično tudi povečalo in predstavljalo še večjo nevarnost za aktivne satelite.
 
Komentiraj
 
 
 
 
 
16.2.2012, 9:45
Še zelo zanimiva informacija. Od leta 1957 naprej naj bi bilo v našo orbito izstreljenih okoli 20.500 satelitov. Danes jih okoli nas kroži okoli 13.000 in le 3000 jih je polno aktivnih in v pravilni orbiti.

Ostalih 75% so sateliti, ki so iztirili iz svoje orbite in so nedelujoči ter še ne uničeni. Zato jih smatramo za vesoljske smeti.

http://rychardemanne.hubpages.com/hub/Ho....

Sedaj pa si predstavljajte, da ste v mednarodni vesoljski postaji, ki je nad našimi glavami le 380 kilometrov in drvi okoli orbite z 27.600 km/h. Bi vas bilo strah smeti ali česa drugega?

 
 
 
 
16.2.2012, 20:17
Smeti naj kar ostanejo v vesolju, na Zemlji jih zagotovo ne rabimo.
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!