Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Znanstvenikom uspelo vzpostaviti nevtrinsko povezavo

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Znanstvenikom Rockhestrske univerze je uspelo preko nevtrinov poslati sporočilo skozi 240 metrov debelo steno.
 
Znanstvenikom Rochestrske Univerze, ki delajo v laboratoriju blizu Chicaga, je uspelo kratko sporočilo prenesti preko nevtrinov. Običajne komunikacije danes potekajo preko elektromagnetnih valovanj, na katere pa močno vplivajo različne ovire. Pri komunikaciji z nevtrini pa je izredno zanimivo to, da jim je komunikacijsko povezavo uspelo vzpostaviti skozi 240 metrov debelo steno.

Nevtrini so električno nevtralni osnovni delci, ki so skoraj brez mase in potujejo s hitrostjo svetlobe. Ker imajo ti delci nevtralen naboj, elektromagnetna sila na njih nima nikakršnega vpliva, saj poleg gravitacijske namreč na njih deluje le še jedrska sila. Drugače napisano to pomeni, da lahko nevtrini zlahka potujejo skozi trdne objekte.

Za vzpostavitev komunikacije skozi 240 metrov debelo steno je skrbel detektor nevtrinov imenovan Minerva. Ta ob odkritju nevtrinov le te registriral kot binarne enice in binarne ničle.  Z uporabo te tehnologije jim je uspelo skozi pregrado poslati besedo neutrino.

Dejstvo, da nevtrini neovirano potujejo skozi večino ovir, pomeni, da je te izjemno težko odkriti. Detektor Minerva tehta kar nekaj ton in lahko zazna zgolj enega izmed 10 milijard nevtrinov. Prav tako je za ustvarjanje zadostne količine nevtrinov trenutno potrebna velika količina energije in ogromen pospeševalnik delcev, zato smo trenutno še zelo daleč od komercialne uporabe.
 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!