Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Prijazni ljudje se rodijo in ne vzgojijo

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Raziskovalci trdijo, da bi ljudje za sebičnost ter njihovo strogost zvalili krivdo na njihove gene in ne njihove starše oziroma njihovo vzgojo.
 

Študija pravi, da človeška dobrota ni primer dobre vzgoje staršev ali sprejetih življenjskih vzorcev, ampak da so se nekateri ljudje rodili z genom, kateri jih usmerja v prijazna dejanja. Prejšnje študije so preučevale medsebojne odnose in ugotovile, da za obnašanje skrbita hormona oksitiocina in vazopresina in danes znanstveniki vedo, da oksitiocin spodbuja obnašanje, ki naredi človeka bolj družabnega.

Zato so na dveh ameriških univerzah naredili obširno raziskavo in želeli videti, če lahko hormona spodbudita tudi druge načine dobrodušnosti, da bi ju lažje razumeli. Anketirali so 711 ljudi, katerim so postavili vprašanja, kot če je moralno prijaviti kriminalno dejanje ali če je svet kruto mesto za življenje. Anketirancem so nato s pomočjo njihove sline dali analizirati DNA in tako raziskovalcem omogočili podatke, v kakšni obliki sta bila receptorja hormonov.Udeleženci, ki so videli svet v slabi luči, so bili manj pripravljeni pomagati drugim, razen v primerih, če je njihov DNA pokazal različice genov, ki spodbujajo dobroto. Tisti prijazni geni omogočajo ljudem lažje preživetje strahov, ki se pojavljajo ob slabih novicah in tudi lažje pomagajo drugim. Torej, če je vaš sosed radodaren in skrben, drugi pa bolj sebičen in zaprt, bi lahko z DNA zapioms pomagali pojasniti, zakaj temu tako.


 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!