Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Starejši očetje imajo večje možnosti za prenos mutacij

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Statistično gledano imajo starejši očetje več možnosti za prenos genskih mutacij, ki povečajo možnost za nastanek shizofrenije in avtizma.
 

Očetova starost je po mnenju evropskih znanstvenikov daleč največji dejavnik, ki določa stopnjo novih genskih mutacij v potomcih. Stopnja genskih mutacij se od moških najbolj plodnih letih naprej povečuje za dve na leto in se stopnja rasti podvoji na vsakih šestnajst let. To pomeni, da bi lahko imel otrok pri očetu, staremu šestintrideset let, dvakrat več genskih mutacij kot pri očetu, staremu dvajset let.Čeprav nove mutacije niso nujno škodljive, vendar pa lahko zaradi spremembe enega ključnega gena povzročijo nekatere vrste bolezni, z več spremembami pa se tveganje za bolezni povečujejo. Med tem, ko moški pri dvajsetih prispevajo okoli 24 novih genetskih sprememb, jih moški pri štiridesetih okoli 65. Pri ženskah pa je slika malo drugačna, saj prispevajo okoli 15 sprememb, ne glede na njihovo starost.


 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!