Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Zakaj se psi nekaterih igrač hitro naveličajo?

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Ste kdaj prinesli novo igračo za vašega kosmatega prijatelja, ki se je je nato zelo hitro naveličal in zapostavil?
 
Če ste v podnaslovu začutili tudi svojega ljubljenčka, potem vam lahko povemo, da je bila ustvarjena študija, ki prinaša možnost, da bi se takim dogodkom v prihodnosti lahko izognili. Na angleški univerzi za veterino so sicer prišli do ugotovitve, zakaj psi nekatere igrače že po nekaj minutah popolnoma zavržejo, nekatere pa vzamejo takoj za svoje.

Avtorji študije menijo, da psi zaznavajo igrače na enak način kot volkovi dojemajo žrtev, kar pomeni, da imajo raje igrače, ki imajo okus po hrani ali pa se lahko raztrgajo. Čeprav avtorji opozarjajo, da imajo lahko zaradi tega psi zdravstvene težave, saj lahko po nesreči pogoltnejo dele igrače. Med drugim dodajajo, da so najboljše igrače za pse tiste, katere so mehke ter oddajajo zvoke med igranjem.

Zato so na omenjeni univerzi naredili raziskavo s pomočjo labradorcev, saj je ta pasma zelo znana po igrivosti in ravno zaradi tega značaja najboljši za raziskavo. Prejšnje študije so vključevale tudi druge pasme, vendar so se pri pasmi labradorcev odločili zaradi njihove priljubljenosti.

Psom so namreč najprej predstavili različne igrače, z različnimi oblikami in barvami ter jim kasneje dali igračo, ki je bila v nasprotju s tisto, ki so jo izbrali na začetku. Jasno je bilo, da so psi za skoraj vse nove igrače prikazali velik interes, vendar pa so se psi igrač hitro navadili in posledično zapostavili.

Redna menjava igrač ni spremenila pasje navdušenosti nad njimi oziroma časa njihovega igranja z njimi, kljub temu, da so imele drugačne lastnosti, kot so vonj, zvok, barva in vzorec. V tem primeru je bila na voljo le ena rešitev, k igri se je moral priključiti lastnik, kar je psu dodalo veselje in motivacijo, saj je danes dobro znano, da so psi izjemno družabna bitja.

Na koncu avtorji študije dodajajo, da v primeru, da se lastnik s svojimi kosmatinci nima časa ali volje igrati, pa priporočajo igrače, katere se lahko žvečijo, spuščajo zvoke ali pa se lahko pojejo ali raztrgajo.
 
Komentiraj
 
 
 
 
 
7.10.2014, 11:50
Najprej se boste morali malo podučiti o nagonih pri psih, šele nato dajte objavljat take idiotske članke. Briši to prej kot še kdo vidi to sramoto...
 
 
 
 
7.10.2014, 13:30
Dobro bi bilo, da svoj komentar obrazložiš z nekimi dejstvi?
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!