Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Evropska unija

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Evropska unija je danes zaradi združevanja lahko vzor celemu svetu in tokrat lahko preverite, kako dobro jo sploh poznate.
 
 
1
 
 
Leta 1951 je šest držav sklenilo ustanovilo skupnost, katero danes smatramo kot začetek združevanja evropskih držav? 
 
2
 
 
Koliko držav danes šteje Evropska unija? 
 
3
 
 
Friedrich Schiller je leta 1785 napisal pesem, Beethoven pa jo je nato nekaj desetletij kasneje uglasbil v svoji deveti simfoniji. Ker predstavlja vizijo združevanja, so se odločili, da bo predstavljala himno EU? 
 
4
 
 
Katerega leta se je EU pridružila tudi Slovenija? 
 
5
 
 
Zakaj ima evropska zastava 12 zvezdic? 
 
6
 
 
Katera denarna valuta pa je uradno sprejeta v Evropski uniji? 
 
7
 
 
Francoski zunanji minister Robert Schuman je predstavil deklaracijo, v kateri je predlagal ustanovitev evropske skupnosti za premog in jeklo. Ta dan se beleži kot dan Evrope in se ga proslavlja kdaj? 
 
8
 
 
Leta 2000 so v EU potrdili slogan EU. Kako se glasi? 
 
9
 
 
Koliko prebivalcev šteje EU? 
 
10
 
 
V katerem mestu se nahaja Evropski parlament, Evropski svet in Evropska komisija? 


 
Komentiraj
 
 
 
 
 
9.5.2016, 9:58
Na dan Evrope, 9. maja, praznujemo mir in enotnost v Evropi. Ta dan obeležujemo obletnico zgodovinsko pomembne Schumanove deklaracije. Francoski zunanji minister Robert Schuman je v govoru v Parizu leta 1950 predlagal novo obliko političnega sodelovanja v Evropi, ki bi zagotavljala trajni mir med narodi Evrope.

Zavzel se je za oblikovanje evropske institucije, ki bi skrbela za skupno upravljanje industrije premoga in jekla. Pogodbo o ustanovitvi takšne institucije so podpisali naslednje leto. Schumanov predlog šteje za začetek povezovanja držav v Evropsko unijo.

http://europa.eu/about-eu/basic-informat....
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!