Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Prvi umetno pridelan hamburger

  Projekt, ki ga je financiral soustanovitelj podjetja Google, je bil nedavno nazaj predstavljen in tudi na voljo za preizkušanje.
 

Nizozemski raziskovalci so ustvarili hamburger, ki je bil v celoti pridelan v laboratoriju in katerega so tudi kasneje v Londonu degustirali. Profesor Mark Post iz univerze Maastrucht je dosežek označil kot pomemben korak v smeri obsežnega sprejetja sintetičnega mesa, kar nekateri vidijo tudi kot rešitev okoljskih in kmetijskih problemov, ki so se zaradi povečanja prebivalstva drastično povečali.



Hamburger je bil zgrajen iz 20.000 proteinskih pramenov, kateri so bili vzgojeni iz kravjih matičnih celic, stroški pridelave pa so šteli 325.000 dolarjev in v celoti financirani s strani soustanovitelja podjetja Google, Sergeya Brina. Mark Post med drugim tudi opozarja, da se ljudje ne zavedamo dejstva, da je proizvodnja mesa že danes na maksimumu in ne bo zdržala več kot 40 let. Hamburger sta poizkusila dva prostovoljca in menita, da je okus avtentičen, vendar sta v okusu našla nekaj posebnosti.



Svetovna populacija se bo do leta 2050 povečala na okoli 9.6 milijarde ljudi, vsaj tako kažejo analize, ki jih pripravljajo Združeni narodi. Povečanje prebivalstva pa bo posledično povečevalo proizvodnjo hrane, med katerim bo seveda tudi meso. Proizvodnja se je namreč v zadnjih 50 letih povečala dramatično in če smo pred petimi desetletji proizvedli 70 milijonov ton mesa, smo ga leta 2007 slabih 270 milijonov ton. Vsekakor pa se bo proizvodnja mesa še naprej povečevala, kar je posledica razvijajoče se Kitajske ter Indije.


 
Komentiraj
 
 
 
 
 
14.8.2013, 12:06
Zanimiv graf in še boljši članek o pridelavi mesa lahko preberete na http://www.theverge.com/2013/8/13/460552....

 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!