Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Kako položimo laminat

  Z malo ročne spretnosti, potrpljenja in sledenja navodilom lahko laminat položimo sami.
 
 
1
 
 

Za uspešno polaganje laminata potrebujemo debelejši polivinil, podlogo, laminat in primerno orodje: - vbodno in krožno žago, kladivo, svinčnik, distančnike, kotnik, kladico, kovinski pripomoček za stiskanje (zbijanje) in meter.

Odvisno od izbranega načina zaključevanja na prehodih iz prostora v prostor, si za namestitev pripravimo tudi pohodno zaključno letvico, ali zaključni profil.  

 
 
2
 
 

Na estrih položimo polivinil, na polivinil pa kompenzacijsko podlogo. Polivinil služi kot parna zapora - če je to potrebno. Pred pričekom polaganja mora biti estrih primerno suh in dobro očiščen - še najbolje je, da ga posesamo.

Dopustne neravnine na estrihu so do višine 3 mm. Če so neravnine večje, je potrebno estrih prej izravnati - naprimer s samorazlivno izravnalno maso.            

 
 
3
 
 

Podloga nam bo pripomogla k boljši zvočni izolaciji, premostila bo tudi manjše neravnine na polagalni površini, malce pa pripomogla tudi pri boljšem pohodnem občutku. Ta je namreč pri večini laminatov precej "trd".                

 
 
4
 
 

Pri polaganju se držimo navodil proizvajalca in laminat od sten polagamo z upoštevanjem predpisane razdalje (distance).

Pri rezanju upoštevamo pravilo, da plošče režemo tako, da je lice obrnjeno navzdol. V nasprotnem primeru nam bo pohodno površino ob rezu grdo "nacufalo".          

 
 
 
 
 
5
 
 

 Predpisane diletacijske odmike upoštevamo tudi na prehodih ali ob nosilcu pohodne okrasne letvice.            

 
 
6
 
 

Laminat po nekih pravilih vedno polagamo vzdolžno in v smeri svetlobe, se pravi proti viru svetlobe - zaradi lepšega prostorskega občutka. Lahko ga polagamo tudi prečno na vir svetlobe, vendar se nam bo soba na tak način vizualno zmanjšala. S polaganjem prve vrste lahko pričnemo kakšnih  20 cm od stene (ali tik ob steni + distanca). Nato naslednjo vrsto najprej sestavimo po dolžini, dvignemo zunanjo stran, jo pod kotom zataknemo v utor prve vrste in položimo na tla. Pomoč pri tem je dobrodošla.

 
 
7
 
 

S pravilno oblikovano kladico vsako položeno vrsto sproti, s srednje močnimi udarci kladiva stisnemo prečno po celi dolžini. 

Pri tem pazimo, da ima priležni utor na kladici  v obliki črke L, pravilen prileg - da ne poškodujemo stičnih robov laminata.         

 
 
8
 
 

Nato pa sestavljeno "nabijemo" še vzdolžno. S tem dosežemo, da je laminat res stisnjen tako, kot je potrebno. Če tega ne storimo, bi pod nogami lahko škripal, v regah se bi lažje nabirala umazanija, pa tudi pri brisanju z vlažno krpo bi imela vlaga lažji dostop. Površina laminata se z vlago dobro razume, material, ki pa je takoj pod zgornjo laminatno folijo pa niti najmanj.

 
 
9
 
 

Ko položimo tri ali štiri vrste, celotno sestavljeno ploskev potisnemo do distanc ob zidu - če smo polagali po sistemu 20 cm od stene - in pregledamo "klik" spoje.

 
 
10
 
 

Nato odmerimo razdaljo položenega laminata od zidu z ene in druge strani. Če sta razdalji enaki, nam bo prihranjenega precej dela pri rezanju končnih elementov.  Pri razliki do okoli 5 mm, lahko celotno, že položeno ploščo ustrezno zamaknemo in na tak način razliko izenačimo - prilagodimo.           

 
 
11
 
 

Pri vratih se moramo odločiti za način zaključka. V tem primeru bo zaključek letvica, vložena v nosilec. Če ta zahteva predhodno vgraditev, je čas da to storite preden na tem mestu položite laminat.            

 
 
12
 
 

Ko končamo s polaganjem naj bi izgledalo takole.

 
 
13
 
 

Vstavimo še pohodno okrasno letvico in zadeva je zaenkrat končana. Ko bo v prostoru tudi pohištvo, pa namestimo še zaključne kotno-stenske letvice.

Še kratek filmček:

http://www.youtube.com/watch?v=0K3vk2MPuqI

 
 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!