Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Slovenci, Hrvati in Srbi

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Najprej je bila država Slovencev, Hrvatov in Srbov, ki je obstajala združitve s kraljevino Srbijo. Kaj pa se je dogajalo zatem?
 
 
1
 
 
Katerega leta je nastala Država SHS, ki je bila konfederalnega tipa in je obsegala ozemlje južnoslovanskih narodov nekdanje Avstro-Ogrske?


 
 
2
 
 
1. decembra 1918 se je Država SHS strahu pred Italijo združila s Kraljevino Srbijo v Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev. V katerem mestu pa je bila prestolnica Kraljevine SHS? 
 
3
 
 
Leta 1920 je Italija v zameno za zahodni del Slovenije in Istro priznala kraljevino Jugoslavijo. Veste, kako se imenuje mirovna pogodba, ki je to določala?


 
 
4
 
 
Slovenija tako izgubila del zahodnega ozemlja, drugi udarec pa je bila priključitev Koroške k Avstriji, saj je večina zavednih Slovencev raje odločila za stabilno državo. Kako imenujemo to odločitev?


 
 
5
 
 
Prva ustava Kraljevine SHS je bila sprejeta leta 1921 in se opredelila kot monarhijo, ki ga sestavljajo tri enakopravna plemena ter skupni jezik? 
 
6
 
 
Zaradi nesoglasij je bila vlada Kraljevine SHS do leta 1929 zamenjana na vsake štiri mesece. Kolikokrat se je vlada torej zamenjala? 
 
7
 
 
6. januarja 1929 je bila razveljavljena ustava, razpuščen parlament in prevzem oblasti s strani katerega kralja?


 
 
8
 
 
Pet let kasneje je bil izveden atentat na jugoslovanskega kralja, vendar pa ga sin zaradi nepolnoletnosti ni mogel naslediti, zato je začasno kraljevino vodil stric Pavel. Kako se je imenovala njegova funkcija?


 
 
9
 
 
Kraljevina Jugoslavija je pod vodstvom regenta Pavla Karađorđevića leta 1941 pod pritiskom Nemčije in Italije podpisala pristop k trojnemu paktu ter se pridružila fašističnim silam. Dva dni kasneje so z demonstracijami sporazum zavrnili in posledično začeli vojno, ki se je začela z napadom na katero mesto? 
 
10
 
 
Leta 1943 so je po uspehih narodnoosvobodilne vojske in partizanskih odredov začela ustvarjati nova Jugoslavija, ki je kralju Petru in njegovi vladi odrekla pravico predstavljati jugoslovanske narode in mu prepovedala vrnitev v domovino. Kakšne kratice je predstavljal ta politični organ?


 


 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!