Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Stari vek

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Tokrat se lahko preverite v znanju starega veka in antike ter tako pridobite oziroma obnovite pomembno zgodovinsko človeško obdobje.
 
 
1
 
 
Ko so se pojavili prve civilizacije, se je končalo obdobje prazgodovine in začetek starega veka. Veste približno kdaj? 
 
2
 
 
V prazgodovini so se pojavile jamske slike, v starem veku pa se je pojavila tudi pisava, ki je bila sestavljena iz slik. Veste, katero ljudstvo jo je najprej začelo uporabljati? Kasneje so Egipčani začeli uporabljati še papir in črnilo. 
 
3
 
 
Kakšen je bil naziv vladarja v starem Egiptu, poleg tega pa je bil tudi poosebitev boga?


 
 
4
 
 
Faraoni so bili pokopani v piramidah. Ali veste, kako se reče največji piramidi, ki je visoka 147 metrov, in stoji še danes kot eno izmed sedmih svetovnih čudes? 
 
5
 
 
Zgodovina starega Egipta je trajala tri tisočletja oziroma, v kateri je vladalo 31. dinastij. Verjeli so skoraj v tisoč različnih bogov, najbolj pomemben bog pa je bil bog sonca? 
 
6
 
 
Doba Evrope pred srednjim vekom oziroma dobo Grkov in Rimljanov, ki se je začela 1.000 let pred našim štetjem, imenujemo? 
 
7
 
 
Katere športne igre so se začele igrati v antični Grčiji, okoli 700 let pred našim štetjem, ki so se v večini odvijala skupaj z obredi v čast Zevsa?


 
 
8
 
 
V antiki se je začelo tudi obdobje filozofije. Med najbolj znanimi so Platon, ki je postavil temelje današnje filozofije. Njegov učenec je bil Aristotel, ki je opozarjal, da je Zemlja okrogla in bil učitelj Aleksandru Velikemu. Kdo pa je bil učitelj Platonu, ki danes velja za eno najbolj pomembnih oseb filozofije zahodnega sveta?


 
 
9
 
 
Kakšna oblika vladavine, v kateri oblast izvira iz ljudstva, se je pojavila v stari Grčiji? Sestavljata ju imeni demos (ljudstvo) in kratein (vladati).


 
 
10
 
 
Zgradili so ga v 5. stoletju pred našim štetjem in predstavlja glavni tempelj atenske Akropole? Posvečen je bil Ateni, hči Zevsa, grški boginji modrosti, civilizacije in discipline.


 


 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!