Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Razlog, zakaj ni dobro gledati v zaslone pred spanjem

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Raziskava, ki so jo opravili na Harvardu, dokazuje, da uporaba svetlečih naprav pred spanjen škoduje zdravju in spancu.
 

Vsi vemo, da ni preveč dobro gledati v male zaslone, vendar pa nova študija, ki so jo opravili na Harvardu, pravzaprav razkriva kako nevarno je lahko naše buljenje. Izkazalo se je, da lahko svetleče naprave lahko vplivajo na naš cikel spanja. 

Pri študiji je sodelovalo 12 ljudi, ki so v laboratoriju prvih pet dni brali papirnate knjige, potem pa so svoje početje za naslednjih pet dni zamenjali z tablicami. Na koncu so krvni izidi pokazali, da se je stopnja hormona za spanje (melatonin) znižala po uporabi tablic pred spanjem.Svetloba, ki jo oddaja večina e-bralnikov, sije direktno v oči bralca, medtem ko tiskanje knjige ali originalni Kindle oddajata le odbito svetlobo iz branih strani. Vsaj tako je za BBC pojasnjeval profesor Charles Czeisler, ki je dodal, da nas bodo svetleči zasloni prikrajšali za dober spanec, imeli dolgoročne učinke na bolezni srca in ožilja, debelost in morebiti celo rakave bolezni.Vse skupaj se navezuje na našo notranjo biološko uro, ki se s pomočjo naravne ure orientira, kdaj je čas za spanje. Preveč umetne svetlobe zmede naše telo in nas pusti budne, zato je lahko na primer rešitev uporaba tiskanih knjig ali pa onemogočanje osvetlitve na elektronskih napravah ponoči.

Če je prebiranje vaše elektronske pošte tako nujno, potem pa si lahko omislite uporabo aplikacij kot sta na primer F-lux, ki je prilagojen za vse operacijske sisteme ali pa Twilight za Android, ki onemogočata prikaz modre barve, ki vpliva na naš spanec.


 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!