Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Gravitacijsko lečenje supernove

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Mednarodna skupina astronomov je nedavno odkrila prvi primer mnogokratnih slik gravitacijsko lečene supernove.
 

Mednarodna skupina astronomov, med katerimi je tudi Slovenka, je na posnetkih iz vesoljskega teleskopa Hubble nedavno odkrila prvi primer mnogokratnih slik gravitacijsko lečene supernove. Z meritvijo časovnih zakasnitev in relativnih sprememb svetlosti med različnimi slikami supernove bodo lahko znanstveniki bolje razumeli porazdelitev snovi (tako vidne kot temne) v jati galaksij ki deluje kot leča, ter sam proces širjenja vesolja.

Članek je dostopen na astro-ph. Posnetke so znanstveniki pridobili v okviru projekta GLASS (Grism Lens-Amplified Survey from Space), ki se izvaja na vesoljskem teleskopu Hubble. Pri tem projektu Hubble sicer zajema bližnje IR spektre masivnih jat galaksij za raziskovanje galaksij na visokih rdečih premikih, vendar pa pri tem za kalibracijo posname tudi IR posnetke z dokaj velikim zornim poljem. In prav ti posnetki včasih razkrijejo dogodke kot je sledeči.

Več na si lahko preberete na portalu Portal v vesolje.


 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!