Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Kaj vemo o kozmičnih delcih?

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Informacije o dogajanju v vesolju nam ne prinaša le svetloba različnih valovnih dolžin, ampak tudi kozmični delci, nevtrini in gravitacijski valovi.
 

Kozmični delci, prvotno imenovani kozmični žarki, so visokoenergijski delci, ki so bili prvič opaženi pred okrog 100 leti, njihov natančen izvor pa je še danes neznanka. V večini primerov (v 99%) so ti delci atomska jedra (okrog 90% je vodikovih jeder ali protonov, 9% helijevih jeder in 1% težjih atomskih jeder).

Preostali 1% sestavljajo elektroni, v zelo majhnem deležu pa se pojavljajo tudi antidelci - pozitroni in antiprotoni. Ob vstopu v Zemljino atmosfero sprožijo ob trku z molekulami zraka nastanek t.i. plazu sekundarnih osnovnih delcev (elektronov, mionov, pozitronov, nevtronov, pionov), ki včasih seže vse do Zemljinega površja. Izvora kozmičnih delcev še ne poznamo povsem. 

Več si preberite na spletni strani Portal v vesolje.


 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!