Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Turčija

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Kako dobro poznate državo, ki stoji na dveh različnih kontinentih, tako evropskem kot azijskem?
 
 
1
 
 
Za začetek malo težje vprašanje :) Katero je glavno mesto Turčije?


 
 
2
 
 
Z 13 milijoni prebivalci predstavlja največje mesto v državi. Včasih se je imenovalo Konstantinopel in je bilo glavno mesto Otomanskega cesarstva?


 
 
3
 
 
Koliko prebivalcev pa približno živi v Turčiji? 
 
4
 
 
Kako se imenuje turška valuta? 
 
5
 
 
Turška kulinarika je zelo priljubljena in tudi razširjena po svetu. Katera jed pa je najbolj znana? 
 
6
 
 
Vulkan, pokrit s snegom, meri 5.137 metrov nadmorske višine in se nahaja na vzhodu države blizu Irana. Tukaj naj bi se dokončno zasidrala Noetova barka?


 
 
7
 
 
Najbolj znana oseba v Turčiji je zagotovo Mustafa Kemal, ki je s svojimi reformami državo usmeril v sodobno, sekularno in proevropsko republiko. Pod kakšnim nazivom je bil znan?


 
 
8
 
 
Kako se imenuje 30 kilometrov dolga morska ožina, ki deli evropski del Turčije od azijskega in povezuje Marmarsko morje s Črnim morjem? 
 
9
 
 
80 odstotkov priljubljene jedi je izvoženih iz Turčije. O kateri jedi govorimo? 
 
10
 
 
Turčija je upravno razdeljena na province, kjer je največja po površini Konya, po prebivalstvu pa Istanbul. Koliko pa je vseh skupaj? 


 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!