Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Dan upora proti okupatorju

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Organizacija, ki je nastala z namenom odpora proti okupatorju in dokončne osvoboditve Slovenije. Poznate dogodke iz tega časa?
 
 
1
 
 
Kako je bilo ime književniku, katere ustanovni sestanek OF je bil 26. aprila v njegovem stanovanju v očetovi hiši?


 
 
2
 
 
Dvajset dni pred tem dogodkom je na Slovensko vkorakala nemška vojska in s tem začela pri nas drugo svetovno vojno. Kdaj je bilo to?


 
 
3
 
 
Včasih se je praznik imenoval dan Osvobodilne fronte, v Sloveniji pa ga 27. aprila praznujemo kot dela prost dan upora proti okupatorju. Veste od katerega leta?


 
 
4
 
 
Na ustanovnem sestanku so se sestavili predstavniki različnih političnih strank in kulturnih delavcev. Pod vplivom politike Sovjetske zveze so najprej organizacijo imenovali?


 
 
5
 
 
Kako se je imenovala ilegalna radijska postaja OF, ki je delovala od leta 1941 in do 1942 in vsako oddajanje začelo s tiktakanjem ure in s slovensko himno?


 
 
6
 
 
OF je program redno dopolnjevala, kjer se je zavzemala za pravico slovenskega naroda do samoodločbe, slogo in je bila naravnana proti imperializmu itd. Kako so imenovali te točke?


 
 
7
 
 
V boj za slovensko ozemlje so se poleg nemških vključile tudi italijanske in madžarske sile. Zato je bila prva temeljna točka OF zagotovo zelo pogumna, ki pravi, da je proti okupatorjem potrebno?


 
 
8
 
 
Kako so se imenovali borci, katere naziv predstavlja ljudskega borca v uporniških enotah in so po narodnoosvobodilnem boju na Slovenskem preoblikovali v narodno vojsko?


 
 
9
 
 
Katera država pa je bila glavna opora pri osvobodilnem boju, kot vzor enakopravnega sožitja med narodi?


 
 
10
 
 
OF se je po vojni preimenovala v Socialistično zvezo delovnega ljudstva in tako prenehala obstajati. Katerega leta?


 


 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!