Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Avstro-Ogrska

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Dvojna monarhija je bila včasih druga največja država v Evropi, v katero se je nahajalo ozemlje današnje Slovenije.
 
 
1
 
 
Katerega leta je nastala dualistična država Avstro-Ogrska?


 
 
2
 
 
Koliko avstro-ogrskih dežel po aneksiji Bosne in Hercegovine je štela Avstro-Ogrska?


 
 
3
 
 
Glavno mesto Avstro-Ogrske je bilo? 
 
4
 
 
Državno tvorbo sta sestavljali dve enakopravni polovici. Avstrija in?


 
 
5
 
 
Kako se je imenovala pokrajina, ki je v grobem obsegala današnje slovenske pokrajine Gorenjsko, Dolenjsko in Notranjsko? 
 
6
 
 
Neformalno sta se uporabljala tudi izraza Translajtanija in Cislajtanija, ki sta delila enakopravni polovici. V kateri se je nahajal avstrijski del?


 
 
7
 
 
Obe državni polovici sta imeli svoja parlamenta in vladi, skupni so bili ministrstva za finance, vojsko in zunanje zadeve. Kdo pa je vodil vse skupaj, ki je bil hkrati tudi ogrski kralj?


 
 
8
 
 
V Avstro-Ogrski je živelo okoli 50 milijonov ljudi in je po površini predstavljala drugo največjo evropsko državo. Slovenija ima danes površino 20,273 km². Kolikšna pa je bila površina Avstro-Ogrske?


 
 
9
 
 
Denarna valuta se je najprej imenovala goldinar, od leta 1892 naprej pa? 
 
10
 
 
Po prvi svetovni vojni je tvorba, ki je nastajala več stoletij, izginila le v nekaj tednih. Veste katerega leta?


 


 
Komentiraj
 
 
 
 
 
15.5.2015, 15:32
Ali ni pri 5. vprašanju pravilen odgovor Kranjska namesto Karantanije, saj kolikor vem je Karantanija obstajala veliko pred Avsto-Ogrsko ter je bila država in ne pokrajina.
 
 
 
 
15.5.2015, 16:44
Res je, sem popravil. Je malo ušlo.
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!