Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Francoska revolucija

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Posledice revolucije so bile za Evropo pozitivne, saj je je prinesla propad starih monarhij, Cerkva ter uveljavitev demokracije.
 
 
1
 
 
Francoska revolucija je trajala deset let. začela se je leta 1789, končala pa katerega leta? 
 
2
 
 
Vso politično oblast pred revolucija sta imela plemstvo in duhovščina, predstavniki teh slojev so živeli v izobilju, večina katerega prebivalstva pa je živela v revščini?


 
 
3
 
 
Kakšen posmehljiv naziv je dobil francoski kralj, ki je zaradi nesposobnosti in razkošnega življenja povzročal vse večje nezadovoljstvo med ljudmi?


 
 
4
 
 
Bila je trdnjava v Parizu, v kateri se je nahajal zapor. Nasprotja med revolucionarji in predstavniki starega režima so 14. julija 1789 pripeljala do zavzetja, kar je bil povod za francosko revolucijo. O čem se gre?


 
 
5
 
 
V času diktature je bila oblast v rokah Odbora za občo blaginjo, ki ga je vodil Maximilien Robespiere. Kako se imenuje čas, ko so v Franciji zaradi porazov vojske in pomanjkanja iskali sovražnike revolucije in države ter jih za najmanjši prestopek javno usmrtili z giljotino.


 
 
6
 
 
Kdo pa je izumil giljotino, ki je služila kot napravo za manj boleče smrtne kazni? 
 
7
 
 
26. avgusta 1789 je bila sprejeta katera deklaracija, ki predstavlja enega ključnih dokumentov francoske revolucije?


 
 
8
 
 
Koliko žrtev francoske revolucije pa je bilo med obdobjem jakobinske diktature (Reign of terror), kjer je bilo s giljotino usmrčenih dobro polovico ljudi?


 
 
9
 
 
Iz francoske revolucije izhajata tudi politična izraza "ta levi" in "ta desni". Prvi so podpirali, drugi pa so bili proti kateri stvari?


 
 
10
 
 
Konec revolucije pa je povzdignil katerega vojaka, ki je Franciji prinesel veliko vojaških zmag po Evropi? 


 
Komentiraj
 
 
 
 
 
13.10.2015, 8:41
Zanimivo branje o giljotini si lahko preberete na http://www.zmaga.com/forum_topic.php?id=....
 
 
 
 
17.3.2020, 18:39
Vse vredu dela
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!