Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Panorama v Photoshop Lightroom CC

  V programu Lightroom bomo enostavno naredili panoramo praznične Ljubljane
 
 
1
 
 

Najprej zaženimo Lightroom.

Kaj je Photoshop Lightroom?

Na kratko, Lightroom je program za obdelavo fotografij, a ne za njihovo manipulacijo (kot je Photoshop). Za razliko od Photoshopa uporabljamo Lightroom, ko naenkrat obdelujemo več deset ali sto slik, hkratu pa jih želimo imeti urejene v zbirke, ti. katalog. Lightroom se predvsem uporablja za obdelavo RAW fotografij in v kombinaciji s Photoshopom.

Poskusno, 30 dnevno različico, si lahko prenesete tukaj.

 
 
2
 
 

V kolikor slik še niste uvozili jih uvozite z gumbom Import.

 
 
3
 
 

Slike, ki jih želimo sestaviti v panoramo označite.

Najlažje tako, da kliknete na prvo, nato pa držite tipko Shift in kliknete na zadnjo, ali držite tipko CTRL in kliknete vsako posebej.

Slike za panoramo lahko ustvarite ali prostoročno z nekoliko sreče, izkušenj in možnostjo rafalnega posnetka ali po lekciji

 
 
4
 
 

Sedaj odprimo okno za ustvarjanje panorame: CTRL+M ali pa desni klik > Photo merge > Panorama

 
 
 
 
 
5
 
 

Odpre se nam okno, kjer počakamo, da se nam ustvari predogled.

Tukaj imamo tudi nekaj možnosti. Prva je vrsta projekcije. Sami poskušajte, katera deluje najbolje za vas ali pa izberite Auto Select Projection.

Druga možnost, Auto Crop, je zelo uporabna, saj vam samodejno obreže sliko, da ne dobite belih robov.

 
 
6
 
 

Ko ste z dobljenim zadovoljni, kliknite Merge.

 
 
7
 
 

Panorama se bo začela sestavljati, kar lahko traja nekaj časa, še posebej, če nimate močnega računalnika (v tem primeru si skuhajto skodelico čaja).

 
 
8
 
 
 
 
Komentiraj
 
 
 
 
 
30.12.2015, 10:24
Končni izdelek pa si lahko ogledate tukaj: https://www.flickr.com/photos/127868958@....
 
 
 
 
30.12.2015, 12:52
Pozdravljen, mene zanima ali ima Lightroom boljša orodja za panorame kot Photoshop, ker poskušam ustvariti photosphere(360° panoramo) s fotoaparatom in Photoshopu nikakor ne uspe pravilno poravnati slik.
 
 
 
 
30.12.2015, 13:19
Lahko poskusiš, vendar po mojih izkušnjah je panorama v Lightroomu ali Photoshopu precej podobna, vendar je odvisno od vsakega primera posebej, drugače pa poskusi kakšne druge alternative, sam jih niti ne poznam, ker se s panoramo ne ukvarjam veliko.
 
 
 
 
30.12.2015, 14:20
Hvala, si že prenašam Lightroom in bom poskusil
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!