Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Prekmurje

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Vsi poznamo odlično prekmursko gibanico in Vlada Kreslina, sedaj pa lahko preverite še ostalo osnovno znanje o prelepi pokrajini.
 
 
1
 
 
Prekmurje je pretežno kakšne vrste pokrajina? 
 
2
 
 
Geografsko je razdeljeno na tri območja. Vzhodno proti Muri leži Ravensko, jugovzhodno od Murske Sobote pa leži Dolinsko. Hribovnato področje pa imenujemo? 
 
3
 
 
Najvišji vrh, ki meri 418 metrov, se imenuje Sotinski breg ali pa kar premurski Triglav. Vendar pa ga veliko ljudi imenuje? 
 
4
 
 
Murska Sobota je največje mesto v Prekmurju in šteje dobrih enajst tisoč prebivalcev. Katera reka oziroma potok teče mimo mesta? 
 
5
 
 
Katera pa so posebnost reke Mure, katerih je bilo pred drugi svetovno vojno okoli devetdeset, danes pa sta ohranjena dva?


 
 
6
 
 
Za turiste so zdravilišča zaradi zdravilne vode zelo priljubljena točka. Od tam izhaja tudi svetovno znana Radenska. Veste iz katerega kraja? 
 
7
 
 
Prekmurje je pokrajina z najbolj bogato favno od vseh slovenskih pokrajin, kar pomeni bogat živalski svet. Katera žival pa predstavlja simbol pokrajine? 
 
8
 
 
Ob vasi Ižakovci teče reka Mura, ki je s svojo strugo oblikovala naravni otok. Domačini so ga zaradi lokalne legende o prepovedani ljubezni med plemkinjo in kmetom, imenovali kako? 
 
9
 
 
Najvzhodnejše mesto v Sloveniji, ki je obenem drugi največje v Prekmurju, je znano po svoji naftni industriji in termah? 
 
10
 
 
Znani jedi, ki izvirata iz Prekmurja sta prekmurska gibanica in jed, ki je podobna golažu? 


 
Komentiraj
 
 
 
 
 
16.2.2016, 15:21
Momigrede Radenci niso v prekmurju so pa v pomurju.
 
 
 
 
16.2.2016, 15:32
Pomurje ne spada med osnovne pokrajinske enote isto kot Prlekija, ki spada pod Štajersko.
Naj me kdo popravi, če se motim.
 
 
 
 
16.2.2016, 16:20
A ne spadata Prlekija in Prekmurje pod Pomurje?
 
 
 
 
16.2.2016, 17:08
Ja tako je Prekmurje in Prlekija ter del Štajerske (G. Radgona z okolico) tvorijo Pomurje. Prekmurje je kot nam že izraz pove celotna pokrajina preko Mure. Pa lep pozdrav iz Prekmurja.
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!