Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Karantanija

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Po vsej verjetnosti najstarejša slovenska tvorba, ki je nastala v 7. stoletju in ima za slovenski narod velik pomen.
 
 
1
 
 
Leta 568 so se iz sedanjega slovenskega ozemlja v Padsko nižino preselili germanski Langobardi. V izpraznjeni prostor pa so se naselili Alpski Slovani in nomadska plemena srednjeazijskega porekla? 
 
2
 
 
Ime Karantanija je zagotovo predslovanskega izvora. Po eni razlagi naj bi bilo ime keltskega izvora, izpeljano iz besede karantos, kar pomeni prijatelj. Druga možnost pa je izpeljanka iz predindoevropske besede karra, kar pomeni? 
 
3
 
 
Leta 595 se v zgodovinskih virih pojavi ime dežele Slovanov, ki se je latinsko imenovala? 
 
4
 
 
V sedmem stoletju se je ob oslabitvi avarske oblasti razvila samostojna državna tvorba, ki se je sčasoma uveljavila kot Karantanija, ki je imela kneza, ki se virih pojavlja kot? 
 
5
 
 
V sedmem stoletju so se verjetno združili s plemensko zvezo s kraljem Samom na čelu, ki pa je kmalu propadla. Po tem je bilo središče Karantanije na gradu, ki se ga je omenjalo kot Carantana. Imenuj ta grad? 
 
6
 
 
Okrog leta 743 so zaradi spora z Avari, Karantanci prosili Bavarce za pomoč proti Avarom. Ta pomoč je bila pogojevana s tem, da so naši predniki morali?


 
 
7
 
 
Pokristjanjevanje je sprožilo tri upore, po katerih je progermanski knez Valtunk nadaljeval s salzburškim misijonom, kar je posledično sprožilo nastanek slovenskih verskih besedil, ki so bila v 10. stoletju zapisana v?


 
 
8
 
 
V srednjem veku so za poseben fevdalni obred, imenovan ustoličevanje, naši predniki uporabljali obrnjen spodnji del rimskega stebra, imenovan?


 
 
9
 
 
Alpski Slovani so uporabljali religijo, s katero so zelo častili naravo in prerokovanje prihodnosti. Imenuj to religijo. 
 
10
 
 
Katera pa je najstarejša cerkev, ki je bila zgrajena na Slovenskem ozemlju in se danes nahaja blizu Celovca v Avstriji?


 


 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!