Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Ali filmi postajajo vedno daljši?

  Verjetno ste že kdaj slišali, da filmi postajajo vedno daljši? Pa poglejmo, če to res drži.
 

Ali postajajo filmi vedno daljši? Letošnje bombastične uspešnice, kot sta Batman v Superman in X-Men Apocalypse sta bila oba več kot 145 minut dolga, s 146 minutami pa je novi Captain America požel pozitivne kritike, le na račun dolžine ne. Dr. randal Olson se ukvarja z vizualizacijo podatkov, katere pridobi na iMDB filmski bazi podakov. In ugotovil je zanimive podatke, ki obsegajo obdobje med letoma 1931 in 2013. Pa poglejmo:Podatki prikažejo dve različni obdobji, kjer so se zgodile spremembe. Prvo obdobje obsega med letoma 1950 in 1965, kjer se je dolžina filmov hitro povečevala, pribižno 20 odstotkov povprečno. Dr. Olson pravi, da je posledica povečanja konkurenčnosti med filmski studii, ki so želeli z epskimi filmi povečati obisk kinematografov.

Klasiki, kot sta Ten Commandemets (1956, 220 minut) in Lawence of Arabia (1962, 216 minut) sta bili izdani v tem obdobju. Trend pa se je potem obrnil navzdol in med letoma 1965 in 1985 so filmi povprečno izgubili okoli 10 minut. Razlog za padec pa je hitra razširjenost domačih video predvajalnikov, saj so filmski studii želeli dolžine filmov spraviti na VHS kasete. Ti dve obdobji sta pomembni, saj nam razlagata, zakaj se nagibamo k mišljenju, da so filmi vedno daljši.Med letoma 1985 in 2000 pa so se dolžine filmov povzdignile na trend tistih iz prvega analiziranega obdobja, torej med letoma 1950 in 1965. In le ste odraščali v osemdesetih, potem je tukaj lahko dobra razlaga, zakaj menite, da so se dolžine filmov povečale. 
Filmski studii, ki si želijo pridobiti nagrade, pa verjamejo, da dolžina filmov izpod dveh ur ni receptura za oskarja. 


 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!