Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Ali je leta 2016 umrlo več znanih oseb kot ponavadi?

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Za letošnje leto velja občutek, da je vzelo življenje veliko več znanih osebam kot ponavadi. V tem članku lahko preberete, če ta podatek drži.
 

David Bowie, Prince, Harper Lee, Alan Rickman, Nancy Reagan, Muhammad Ali, Sir George Martin, Victoria Wood, Leonard Cohen, George Michael itd … Za ljubitelje njihove umetnosti je bilo leto 2016 res žalostno leto. Meseca Aprila so zato avtorju osmrtnic na BBC-ju dali nalogo, da preveri, ali se je dogajalo res kaj nenavadnega, kot to navajajo socialna omrežja.

Novinar se je lotil dela in zbral vse osmrtnice, ki so se objavile na različnih medijih med januarjem in marcem v obdobju 2012-2016. Dognal je, da se je v primerjavi z ostalimi leti prve tri mesece statistika močno povečala. Dvakrat več znanih ljudi je umrlo v tem obdobju, če ga primerjamo z letom 2015 in petkrat več kot leta 2012.Je pa potrebno upoštevati dejstvo, da so ti podatki analizirani precej na grob način, saj BBC ne naredi osmrtnice za vse slavne osebe, ampak le za tiste, ki so bile vnaprej pripravljene. Prav tako se lahko vprašamo, katera oseba sploh šteje za slavno. Na primer, ameriškega TV voditelja, Davida Gesta (pri nas ga ne poznamo dobro), sploh niso objavili. Kljub temu, konec leta 2016 je tu in se lahko lažje vprašamo, če je bilo 2016 bolj nevarne in usodno za znane ljudi. Na BBC pravijo, da ne, saj je zadnje pol leta bilo podobno kot zadnjih nekaj let.Skozi celotno leto 2016, se je na BBC število vnaprej pripravljenih osmrtnic povečalo za 30 odstotkov, če ga primerjamo z letom 2015. Leta 2012 so jih objavili 16, leta 2013 je število poskočilo na 24, leta 2014 je številka ponovno zrastla na 29 in leta 2015 na število 32. Leta 2016 število osmrtnic do 15. decembra znaša 42. George Michael ni vštet, saj je umrl nekaj dni kasneje po tem datumu.

Kljub temu, da je številka visoka, na BBC pravijo, da se je več kot polovica smrti zgodila v prvih štirih mesecih, ostalo obdobje pa je bilo normalno, če ga seveda primerjamo z prešnjimi leti.Po tem sklepamo, da je bilo leta 2016 resnično slabo za slavne osebe, vendar pa je bil le začetek leta nenavaden, ostali del leta pa kot rečeno normalen. Četudi je bila rast visoka, na BBC pravijo, da ne bodo spreminjali politike o tem, kdo izpolnuje pogoje, da je objavljen kot znana osebnost na osmrtnici. Prav tako so mnenja, da rast ni presenetljiva, saj je minilo pol stoletja od razscveta televizije kot pop kulture v od leta 1960 naprej in posledično tudi število slavnih oseb. V bistvu nam želijo povedati, da se bomo morali navaditi na osmrtnice.BBC je še objavil spisek znanih oseb, katerim so posvetili osmrtnico tako na TV, internetu ali radijskih postajah. Leta 2012 so v prvih treh mesecih umrli  Etta James, Davy Jones, Eve Arnold, Bob Holness in Whitney Houston. V drugem delu leta pa Neil Armstrong, Donna Summer, Robin Gibb, Ravi Shankar, Larry Hagman, Vidal Sassoon, Gore Vidal, Gerry Anderson in Andy Williams. Skupaj je to 16 oseb.

Leta 2013 so v prvih treh mesecih umrli Frank Thornton, Richard Griffiths, Michael Winner, Tony Gubba, Hugo Chavez, Kenny Ball, Robert Kee in Richard Briers. Drugi del leta pa David Coleman, Ronnie Biggs, Peter O'Toole, Nelson Mandela, Baroness Thatcher, John Taverner, John Cole, Lou Reed, David Jacobs, Sir David Frost, Seamus Heaney, Cliff Morgan, Mel Smith, Alan Whicker inTom Sharpe. Skupaj torej 24 oseb.

Leta 2014 so v prvih treh mesecih umrli Ariel Sharon, Run Run Shaw, Sir Tom Finney, Sir Christopher Chataway, Simon Hoggart, Elizabeth Jane Howard, Eusebio, Tony Benn, Clarissa Dickinson-Wright, Roger Lloyd Pack in Shirley Temple. Drugi del leta pa Maya Angelou, Lauren Bacall, Richard Attenborough, Joan Rivers, Lynda Bellingham, Acker Bilk, PD James, Joe Cocker, Billie Whitelaw, Gabriel Garcia Marquez, Eli Wallach, Saeed Jaffrey, Robin Williams, Rik Mayall, Sir Jack Brabham, The Lord Bannside (Ian Paisley), Sir Donald Sinden in Jeremy Lloyd Total. Skupaj 29 oseb.

Leta 2015 so v prvih treh mesecih umrli Geraldine McEwan, Richard Meade, Derek Chinnery, Lee Kuan Yew, Terry Pratchett, Demis Roussos, King Abdullah, Rod McKuen, Dan Topolski, Leon Brittan, Sam Simon, Leonard Nimoy. V drugem delu leta pa Richie Benaud, Jimmy Hill, Keith Michell, Sue Lloyd-Roberts, Omar Sharif, Cilla Black, BB King, Lemmy Kilmister, Warren Mitchell, Colin Welland, Maureen O'Hara, Brian Sewell, George Cole, Val Doonican, Christopher Lee, Hugh Scully, Baron (Geoffrey) Howe, Baron (Denis) Healey, Charles Kennedy in Nicholas Winton Skupaj 32 oseb.

V prvem delu leta 2016 so umrli Ed Stewart, Baron (Cecil) Parkinson, Paul Daniels, Cliff Michelmore, Lord Avebury (Eric Lubbock), Nancy Reagan, Pierre Boulez, David Bowie, Frank Finlay, Alan Rickman, Sir Terry Wogan, Margaret Forster, John Chilton, Ronnie Corbett, Zaha Hadid, Barry Hines, Peter Maxwell Davies, Harper Lee, Sir George Martin, Robert Stigwood, Glenn Frey, Boutros Boutros Ghali, Tony Warren in Garry Shandling. Drugi del leta pa Victoria Wood, Leonard Cohen, Andrew Sachs, Gene Wilder, Caroline Aherne, Muhammad Ali, Carla Lane, Prince, Sir Jimmy Young, Fidel Castro, Robert Vaughn, Arnold Palmer, Elie Wiesel, Shimon Peres, Burt Kwouk, Peter Shaffer, Greg Lake in Peter Vaughan. Skupaj 42 oseb. George Michael ni vštet, saj kot rečeno, statistika vsebuje vse do 15. decembra 2016. Naj kot vse ostale osebe počivajo v miru.


 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!