Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Kako preživeti vseh sedem stopenj bolečega razhoda?

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Vsakdo od nas je verjetno že doživel izredno težko izkušnjo ob razhodu s partnerjem. Kako se spopasti s takim doživetjem, pa si preberite v tem članku.
 

Veliko ljudem je všečna skladba »Breaking Up Is Hard to Do«, ki je izšla leta 1962, vendar pa avtor razhoda ni popolnoma dobro opisal, saj le-ta ni samo težak, ampak predstavlja hudičevo trpljenje. In skoraj vsi, ki hodijo po tem planetu, so ali pa bodo vsaj enkrat doživeli to neverjetno težko izkušnjo. Kljub brezizhodnemu pogledu na vse skupaj pa se vseeno ne mučite preveč, saj je ta pojav popolnoma naraven in je precej podoben tistemu, ko izgubite ljubljeno osebo ali domačo žival.

V vas se namreč ob takem dogodku močno zbudijo čustva, v katerih prevladuje žalost. In to je popolnoma normalen pojav, samo sebi morate posvetiti veliko časa, da se otečeno čustvo počasi začne umirjati. In če vemo, kaj lahko v fazi razhoda pričakujemo, nam ne bo težko prositi prijateljev ali družine za pomoč, ko jo bomo potrebovali.

Vedno se je dobro zavedati, da moramo biti predvsem nežni s samim seboj in pravzaprav za vsem tem leži znanost.Leta 2016 so namreč na univerzi Stanford v raziskavo vključili skoraj 900 udeležencev, ki so doživeli, kako se je njihova osebnost po zavrnitvi osebnega odnosa usidrala in niso več čutili prostora za osebni razvoj. Težko je, ko po končani zvezi ne čutite ničesar, in še veliko težje je, da tega ne vzamete osebno. Toda z razumevanjem, da je spremembe po razhodu mogoče v določenem času udejanjiti, je obvladovanje čustev veliko bolj enostavno. Če ste postali depresivni, zaskrbljeni ali jezni, pa je mogoče dobro, da si poiščete pomoč pri najbližjih osebah, saj je včasih perspektiva zunanje osebe tisto, v kar se moramo osredotičiti in posledično bomo začeli doživljati bolj zdrava čustva.

Prekinitev odnosa je proces, ko svoje življenje ponovno sestavljate skupaj in ste ali pa boste po razhodu skoraj zagotovo spoznali nekaj od naslednjih stopenj razhoda, ki so opisana spodaj.1. Šok. Kaj za vraga se je zgodilo?

Šok je naravna zaščita telesa pred bolečino in ko se partnersko razmerje konča, se verjetno ne boste želeli takoj spopasti z naslednjim, kar šele prihaja. Lahko se boste počutili prestrašene, osamljene ali pa zmedene. Ta čas pa lahko traja nekaj minut, tednov ali pa celo mesecev in se lahko zavleče, če je bila prekinitev odnosa nepričakovana. Ne bodite presenečeni, če boste občutili zamegljen občutek glede vsega, kar posledično prinaša slabo spanje ali pa celo oteženo dihanje.

Kaj narediti?
Predpišite si dolge sprehode in meditacijo.

Česa ne smemo narediti?
Predvsem ne smemo razhoda zanikati in dejansko verjeti, da bo nekoč vse skupaj imelo smisel.

 

2. Zavrnitev. To se ne dogaja!
Zavrnitev je zavračanje resničnosti in predvsem se poudarjajo vaša čustva na določene spomine, ki ste jih preživeli s partnerjem. Če ne boste sprejeli dejstva, da je odnosa konec, potem ga niste sprejeli in si puščate kanček upanja na obnovitev razmerja. V tej fazi je popolnoma normalno, da izgubljeno osebo kličemo, ji pišemo, ali pa vohunimo tako na družabnih omrežjih kot v pravem svetu, kar pa vedno škoduje samo vam.

Kaj narediti?
Predstavite svoja čustva prijatelju in mu zaupajte strahove, nerazumne misli in vse, kar vam hodi po glavi.

Česa ne smemo narediti?
Če se boste pretvarjali, da se ni nič zgodilo, bo prišlo do čustvene odrevenelosti in se boste počutili ujete, kar bo precej otežilo proces zdravljenja. Tega pa ne želite!3. Izolacija. Radi bi bili v vsem predvsem sami s seboj.
Ko ste prepoznali razpad, se začne težji del. Dejansko se soočite s končanim razmerjem. Verjetno se vam bo v mislih neprestanoma predvajal tisti lep del razmerja in boste želeli spoznati dogodek, ki bi lahko rešil vaše razmerje. Vaše misli so zelo raztresene in neorganizirane, stopnja žalosti pa vas je izolirala tako močno, da ste se zaprli v nek prostor in želite biti sami. Verjetno ne želite več zapustiti doma, saj sedeti v tišini ter temi deluje precej bolje, kot iti ven in sprejeti dejstvo, da je razmerja konec.

Kaj narediti?
Redno se prhajte in ustvarjajte razloge, da boste preživeli dan za dnem z različnimi dejavnostmi, ki vas bodo začele ponovno prebujati.

Česa ne smemo narediti?
Ne pustite se samopomilovanju, češ da nikoli več ne boste ljubili in spoznali boljše osebe.

 

4. Jeza. Sovražim te, ker si mi zlomil/a srce!
V teh fazi srčno vnetje preide iz žalostne v besno stanje. Je napolnjen z gorivom jeze, katero je naperjeno proti nekdanjemu partnerju. V tej fazi boste verjetno uničili vse spomine, ki vas vežejo na nekoč ljubljeno osebo in podarjali vsem, s kakšno grozno oebo ste preživljali nekoč svoje življenje. Če pa ste jezni na samega sebe, potem se raje veliko pogovarjajte s samim seboj, saj je vaša globlja želja postaviti krivdo na mesto, ki ji zares pripada. In v nobenem odnosu ni mogoče, da je kriva le ena oseba. Kar poguglajte prvi Newtonov zakon, pa boste dojeli.

Kaj narediti?
Občutite, pišite, ali pa se pogovarjate o tej jezi.

Česa ne smemo narediti?
Svoje jeze ne aktivirajte v oblikah, ki jih boste kasneje obžalovali.5. Odstopanja. Kaj je potrebno, da bova ponovno skupaj?
Včasih ta stopnja vsebuje molitve, da bi se ponovno združila, včasih pa gre za osvoboditev krivde, ki deluje na vas kot veliko breme. Obupano si želite pobotati z vašim partnerjem in pripravljeni ste sprejeti tako ekstremne pogoje, s katerimi bi postali popolnoma druga in posledično nesrečna oseba. Resnica pa leži v tem, da bo tak ukrep bolečino odpravil le začasno in bo kasnejši razhod samo še otežen.

Kaj narediti?
Napišite si na primer spisek stvari, ki vas veselijo in ideje, ki jih želite ustvariti v vaši prihodnosti.

Česa ne smemo narediti?
Ne vključite v ta spisek svojega nekdanjega partnerja.

 

6. Depresija. Nikoli ga/jo ne bom prebolel.
Začeli ste se zavedati svoje izgube in teža žalosti lahko postane neverjetno težka. Na tej točki padete v globoko žalost, ki vas lahko pripelje tudi do depresivnih stopenj. Spominjati se življenja, kakšno je bilo pred in po razpadu, bo lahko v vas sprožil čustvene bolečine, ki vključujejo globoka čustva brezupnosti, nemoči in žalosti.

Kaj narediti?
Družite se s pozitivnimi ljudmi in prejemajte veliko sončnih žarkov.

Česa ne smemo narediti?
Ne bodite žrtev nezdravega načina življenja, ko sta na primer slabo prehranjevanje in pretirano uživanje alkohola.

 

7. Sprejemanje. Zavedam se razpadlega razmerja in vse bo v redu!
Faza sprejetja končanega partnerskega odnosa izniči ostalih šest prej opisanih faz in v vas samih se začenjo prebujati pozdravi k izhlapevanju čustev, ki so vas tako močno zamrznila. Začeli ste se zavedati, kaj vam je preteklost pomenila in dojemati, kaj vse vam lahko prihodnost ponuja. Sonce je ponovno začelo sijati in ponovno ste se začeli imeti radi, pripravljeni na nove podvige. Občutek, na katerega je vredno malo potrpeti.

Kaj narediti?
Praznujte preživetje težkega razhoda.

Česa ne smemo narediti?
Ne bodite presenečeni, ko se vam bodo spomini in občutki žalosti pojavili na vsake toliko časa, saj predstavljajo popolnoma normalen pojav. Življenje je zelo barvito in zato le nadaljujte svojo pozitivno uravnano pot.


 
Komentiraj
 
 
 
 
 
28.2.2018, 18:41
Ta članek pa je eden boljših, kar sem jih prebral na Zmagi!

Vsi, ki gredo skozi to težko obdobje, bi si ga morali prebrati, saj vliva veliko bolj pozitiven pogled na življenje in njegovo razumevanje.
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!