Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Z uporabo socialnih medijev se povečuje samomorilnost

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Veliko dejstev o naši obsesiji s pametnimi telefoni že poznate, vendar pa gre tukaj za študijo, ki je obsegala kar pol milijona mladostnikov.
 

Študija, ki so jo objavili v reviji Clinical Psychological Science, nakazuje, da se je stopnja samomorilnosti med najstniki povečala ravno zaradi uporabe pametnih telefonov in družabnih omrežij. V raziskavi, v katero je bilo vključenih več kot 500.000 mladostnikov, je razvidno, da je uporaba pametnih telefonov v zadnji dekadi precej prispevala k velikim psihičnim in ostalim zdravstvenim težavam.

Med leti 2010 in 2015 je rekordno število najstnikov poročalo o depresivnih simptomih, kar je posledično prispevalo k visokemu obisku klinik za duševno stanje. Avtorica študije, psihologinja Jean Twenge, pravi, da tako velikih sprememb še nikoli ni videla in ko so iskali vse vrste razlogov za povečano stopnjo depresije, je bilo takoj jasno, da sta glavna »krivca« ravno uporaba pametnih telefonov in družabnih omrežij.Največja sprememba med najstniki se je zgodila med letoma 2012 in 2015, ko so postavili relacijo med uporabo pametnih telefonov in samomorilnih misli. Kar 48 odstotkov najstnikov, ki so telefon uporabljali vsaj pet ur dnevno, je v sebi držalo negativne misli, med najstniki, ki so uporabljali elektronske naprave manj ur dnevno, pa so bile take misli v veliko manjše, oziroma na 28 odstotkih.

Po mnenju psihologinje Jean Twenge bi bilo zdravo, da bi uporabo pametnih telefonov omejili na dve uri dnevno, saj je dokazano, da gledanje v male zaslone povečuje depresivne motnje. Če ne bomo storili ničesar, se bo ta stopnja samo še povečevala in sodeč po raziskavi ne bi smeli ljudem odrekati uporabe pametnih telefonov, ampak jih le omejevati.Študija se nanaša na podatke, ki so jih zbirali v ameriškem centru U.S. Centers for Disease Control and Prevention. Pri raziskavi so ugotovili, da se je število najstnikov, ki uporabljajo pametne telefone, v letih 2009 do 2015 podvojilo iz 8 na 19 odstotkov. Prav tako se je v teh letih povečala stopnja depresije ali želja po samomoru iz 32 na 36 odstotkov, kjer se je ta misel največ povečala med najstnicami. Dnevna uporaba družabnih omrežij se je na primer v teh letih povečala iz 58 na 87 odstotkov, kjer so najstniki pokazali 14 odstotkov večje nagnjenje k depresiji, kot pri tistih, ki takih strani ne obiskujejo tako redno.

Raziskovalci imajo več razlogov, zaradi katerih verjamejo, da sta povečana uporaba pametnih telefonov in družabnih omrežij prispevala k povečani stopnji depresije, tako posredno kot neposredno. Prva teorija nakazuje, da se aktivno življenje zmanjša tako v družabnih in športnih dejavnostih, domačih opravilih in obiskovanju prireditev. To pa so stvari, ki povečujejo pozitivno duševno stanje mladostnikov kot tudi odraslih ljudi.Druga teorija pravi, da imajo najstniki, ki pogosto uporabljajo pametne telefone, težave s spanjem, kar posledično povečuje stopnjo depresije. Tukaj so najbolj izpostavljena dekleta, ki so najbolj izpostavljena vplivu družabnih omrežjih, saj so bolj nagnjena pridobivanju všečkom ter pridobivanju novih sledilcev.

Psihologinja je na koncu poudarila, kako depresivno je dejstvo, da so bili najstniki med pogovorom z njimi zakopani v male zaslone in ko je ugotovila, da se najstniki v srednjih šolah med kosilom ne pogovarjajo več, ampak samo gledajo svoje telefone. Pravi, da ji je to dejstvo zlomilo srce.

Če ste najstnik oziroma kdorkoli. Pogovorite se o svojih težavah z ljudmi, ki jim najbolj zaupate. Ponavadi so to starši, saj je njihova ljubezen brezpogojn, pa čeprav v to ne marsikdaj ne želite verjeti!


 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!