Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Šolsko znanje

Fizika: Enostavna razlaga kvantne fizike

 
 
29.8.2012, 15:18
Kvantna mehanika ali fizika, kot jo obrazloži Wikipedija:

Kvantna mehanika opisuje trenutno stanje sistema z valovno funkcijo, s katero je povezana verjetnostna gostota vseh merljivih lastnosti ali opazljivk. Opazljivke sistema so lahko energija, lega, gibalna količina, vrtilna količina ipd. V kvantni mehaniki opazljivkam ne moremo pripisati določenih vrednosti, ampak lahko sklepamo le o njihovih verjetnostnih porazdelitvah.

Valovno obnašanje snovi lahko pojasnimo z interferenco valovnih funkcij.Valovne funkcije so lahko odvisne od časa. V nekem trenutku lahko denimo delec v praznem prostoru opišemo z valovno funkcijo, ki je valovni paket s središčem v neki povprečni legi. V nekem poznejšem času se valovni paket spremeni, s tem pa je tudi večja verjetnost, da delec najdemo na nekem drugem mestu. Časovni razvoj valovnih funkcij opisuje Schrödingerjeva enačba.

Nekatere valovne funkcije opisujejo verjetnostne gostote, ki se s časom ne spreminjajo. Mednje sodijo tudi mnogi sistemi, ki bi jih v klasični mehaniki obravnavali dinamično. Zgled je elektron v nevzbujenem atomu, ki ga klasično opisujemo kot delec, ki kroži okoli atomskega jedra, v kvantni mehaniki pa ga opišemo s statičnim krogelno simetričnim oblakom verjetnostne gostote, v katerem središču je atomsko jedro.Spodaj pa si lahko pogledate video, kjer nam nekakšen hibrid med Einsteinom in Supermanom na bolj interaktiven način obrazloži kvantno fiziko. Vzelo vam bo le 5 minut časa.spremenjeno: NikMan (28.10.2016, 12:07)
 
 
 
27.3.2014, 17:36
Izumili so tudi že kvantni procesor oz. računalnik. Ki deluje z izjemno hitrostjo ampak samo z ogoromno podatki. Ogromno podatkov lahko obdela v zelo kratkem času, če pa bi kvantni procesor umestili v navadni hišni računalnik bi računalnik bil počasnjšni kot so današnji računalniki. Torej kvantni računalnik je/bo namenjen samo za obedlavo ogromno podatkov v podjetjih, medicini, serverji...

spremenjeno: blek12 (27.3.2014, 17:37)
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!