Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Zanimivosti

Kakšna je razlika med fruktozo in sladkorjem?

 
 
2.6.2014, 12:18
Živijo.

Sladkor, je za moje pojme upravičeno, zadnje čase precej na udaru in me zanima, če zna kdo razložiti, kakšna je dejanska razlika v sestavi sladkorja in fruktoze.

Nekaj dobimo iz sladkornega trsa, nekaj iz sadja. Ali je fruktoza res boljša in zakaj?
 
 
 
2.6.2014, 22:15
Fruktoza je monosaharid (monosaharidi so še glukoza, laktoza,...), je ogljikov hidrat in je najpreprostejša/najosnovnejša vrsta le teh.

Če imaš z besedo sladkor v mislih kuhinjski sladkor govorimo o saharozi, ki je disaharid (disaharide pa sestavljata 2 monosaharida). Saharoza pa je sestavljena iz fruktoze in glukoze.

Torej fruktoza je sestavni del saharoze (kuhinjskega sladkorja), če pa je za uporabo boljša pa ne bi znal povedat.

Imenujemo pa glukozo tudi grozdni sladkor in pa fruktozo sadni sladkor.


spremenjeno: teri11 (2.6.2014, 22:19)
 
 
 
3.6.2014, 18:11
No, malo bolj ne-kemijsko oz. bolj praktično:
Sladkor najdemo v veliko produktih hrane. Pravtako je sladkor enako pomemben za človeka kot so beljakovine, ogljikovi hidrati itd. Seveda v pravih količinah. V ničemer ne smemo pretiravati, zato je prav, da je tako tudi s sladkorjem - naj bo v pravi količini.
Saharoza oz. kuhinjski sladkor najdemo v bonbonih, čokoladah in ostalih sladkarijah(tam ga je največ). Medtem ko fruktozo dobimo v sadju. Vedno je bolje pojesti kak sadež kot pa tablico čokolade. Ni pa priporočiljivo, da bi zdaj vsak pojedel 5 kg jabolk na dan, kajti v končnem primeru je tudi fruktoza sladkor. Zato npr. ljudje, ki hujšajo ne jedo ogromno sadja(včasih namesto malice ali drugih obrokov pojejo sadje, ne pa da bi sadje pojedli kot dodatni, 6. ali 7. obrok).
 
 
 
3.6.2014, 18:36
Kak teden nazaj je bil problem sladkorja v tarči. Sam nism gledal sem pa slišal da se je govorilo o sladkih pijačah debelosti...

spremenjeno: blek12 (3.6.2014, 18:36)
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!