Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Zanimivosti

Fizika: Absolutna ničla

 
 
12.2.2009, 14:49
Še eno osnovnošolsko vprašanje. Povejte mi vse o absolutni ničli.
 
 
 
12.2.2009, 15:16
Absolutna ničla je najnižja mogoča temperatura makroskopskih sistemov. V absolutni temperaturni lestvici je njena vrednost 0 K, v Celzijevi pa -273,15 °C.
 
 
 
12.2.2009, 15:41
Striktno gledano zgornja izjava ni čisto pravilna, saj s trditvijo, da je to mogoča temperatura, nakazuje, da temperaturo 0 stopinj dejansko lahko dosežemo, čeprav tudi teoretično to ni mogoče. Lahko se ji samo približamo.

Mislim, da bi bilo na tem mestu bolje odgovoriti na vprašanje, kaj sploh je Temperatura.
 
 
 
19.5.2009, 22:19
Absolutna ničla je: Temperatura pri kateri bi idealen plin dosegel volumen 0.=> pri 0 K. Vsaj kolikor se jaz spomnim.
 
 
 
19.5.2009, 22:22
Temperatura je enota, ki pove stanje telesa (ali pa tudi ne?) :D
 
 
 
19.5.2009, 23:43
S pomočjo temperature merimo, kako toplo ali hladno je nekaj. V termodinamiki je temperaturo vpeljana kot količina, ki je sorazmerna prostornini plina pri stalnem tlaku.

Pojem temperature iz vsakdanjega življenja dobro poznamo in zdi se nam, da imamo občutek zanjo. Do neke mere si pri določanju, kaj je topleje in kaj hladneje, res lahko pomagamo s svojimi čutili. Včasih pa nas ta zavedejo - ko stojimo na ploščicah v kopalnici, nas zebe v noge, če se prestopimo na preprogo, pa ne. V resnici so ploščice in preproga v toplotnem ravnovesju in imajo isto temperaturo, ploščice pa se nam zdijo hladnejše zato, ker hitreje odvajajo toploto iz naših nog.

Obstaja pa tudi druga definicija, ki jo lahko izpeljemo iz poznavanja mikroskopske zgradbe in iz mikroskopskih mehanskih lastnosti plina.

Temperatura plina je merilo povprečne kinetične energije njegovih atomov oziroma molekul pri gibanju in trkih.
V splošnem pa se mi zdi, da je temperatura pojem, ki se res veliko uporablja, njegovo točno razumevanje pa je marsikomu nejasno.
 
 
 
20.5.2009, 18:32
Absolutna 0 je temperatura, pri kateri se snov ne premika in je najnižja možna temperatura, zato, ker se snov sploh ne more premikati od manj, kot da se sploh ne.... Freezy
 
 
 
11.9.2014, 16:41
Mimogrede:


spremenjeno: podtalje (11.9.2014, 23:20)
 
 
 
11.9.2014, 23:06
Absolutna ničla je stanje, ko sistem (idealni plin = toliko redek plin, da zanemarimo privlačne sile med delci v plinu) doseže minimalno vrednost entropije (S) in entalpije (H). To sta termodinamski količini s katerima opisujemo izmenjevanje toplote med sistemi. Minimalna vrednost teh količin je v teoriji 0, tako lahko iz tega samo v teoriji s pomočjo zakona o idealnih plinih izračunamo temperaturo, ki bi jo imel sistem pri entalpiji in entropiji 0. Iz izračuna torej dobimo -273.15 °C.

V teoriji bi pri tako nizki temperaturi sistem imel 0J notranje energije, bil bi popolnoma urejen in vsi delci bi mirovali.

Zaradi kvantnomehanskih pojavov v delcih plina ne moremo izničiti kinetične energije le teh, zato pa ne moremo dosečti temperature -273.15°C.
Pri zelo nizkih temperaturah se pojavijo kvantni efekti, kot sta superprevodnost in brezviskoznost.

ps: To ni osnovnošolsko vprašanje, to je vprašanje, ki si ga skušajo razložiti številni znanstveniki po svetu. Dejanskega odgovora ne bomo imeli, dokler ne uspemo (kakor koli že) doseči absolutne ničle, saj bomo komaj takrat zares vedli kaj se dogaja. Morda bomo ob tem odkrili še več zanimivih efektov, ki se dogajajo na mikro skali, in nam pomagajo v tehnologiji. Do takrat pa lahko samo mlatimo slamo in teoretiziramo, ugibamo. :D
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!