Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Kako veliko je vesolje?

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Kako lahko vesolje meri 95 milijard svetlobnih let, če pa naj bi obstajal le 14.3 milijarde let? Če ni nič hitrejšega od svetlobe, potem bi vesolje moralo biti manjše.
 
Če nič ne potuje hitreje kot svetloba, potem bi moralo vesolje meriti približno 28.6 milijard svetlobnih let. Najboljši približek starosti vesolja pa je 13.75 milijarde svetlobnih let z možnostjo napake do 0.11 svetlobnih let. Če bi bilo vesolje statično, bi v teoriji morali videti 13,75 svetlobnih let v katerokoli smeri, saj so fotoni tako daleč, ker se premikajo s svetlobno hitrostjo. Ta pa v vesolju znaša okoli 300.000 kilometrov na sekundo.

Če bi bila Zemlja v središči vesolja, bi tako vesolje moralo biti široko okoli 28.5 milijarde svetlobnih let.
Vendar pa vesolje ni statično. Po velikem poku se vesolje širi in postaja vse večje, vendar pa ne moremo točno pojasniti, kako hitro se je širilo včasih in kako hitro se širi danes.

Po izračunu avstralske univerze, se vesolje trenutno širi s 70 kilometri na sekundo na megaparsek. En parsek pa je enako 3.26 svetlobnega leta oziroma 31.000 bilijonov kilometrov. Koliko časa je bilo vse skupaj na istem mestu po velikem poku? Po času kozmične mikrovalovne radiacije, ki naj bi nastala 360.000 let po velikem poku, se je vesolje in vse skupaj razširilo za več kot 1.100-krat.

Če malo poenostavimo, lahko to ponazorimo na primeru balona, kjer imamo dve točki, ki sta pri miru. Vendar pa, balon napihujemo, se bosta točki vedno bolj oddaljevali. Analogno s tem primerom v vesolju površina balona predstavlja dimenzije prostor-čas. Tako danes lahko ocenjujemo, da naj bi opazovano vesolje imelo premer 93 milijard svetlobnih let, rob opazovanega vesolja pa je tako od Zemlje oddaljen 46.5 milijarde svetlobnih let.
 
Komentiraj
 
 
 
 
 
16.3.2012, 17:39
Zanimivo
 
 
 
 
20.3.2012, 0:11
Si mogoče kdo zna predstavljati, kaj pomeni sistem prostor-čas?

Osebno se mi to zdi eden izmed težjih pojmov za razumevanje.
 
 
 
 
20.3.2012, 7:24
Tista obrazložitev z balonom ni tako napačna.
 
 
 
 
16.4.2012, 11:35
Spodaj je primer velikosti vesolja, za lažjo primerjavo.


 
 
 
 
16.4.2012, 16:10
Ja zelo zanimivo. Ampak jaz si zmeram zastavljam uprašanje kaj je na koncu vesolja in ali je sploh konec tega velikega vesolja. Razmišljam pa tudi kako bi bili lahko sami v takem prostoru. Po mojem je v vesolju veliko več drugih živih bitji kot pa samo mi in tudi veliko več takšnih planetov kot je naš.

 
 
 
 
16.4.2012, 19:36
Vedno bolj pogosto se v družbi pojavlja tudi hipoteza o večih vesoljih. Črne luknje bi lahko bile prehode med njimi in bili bi lahko tudi paralelni. Nikoli ne veš.

 
 
 
 
16.4.2012, 19:42
Jaz si sploh nemorem predstavljati pojma: "nič". Saj enostavno mora tam nekaj biti, drugače tega nebi bilo ... Tole vesolje je čudno, sploh zato, ker ga ne poznamo skoraj nič ...
__________________________________
BDW: citiranje ne deluje.


spremenil: androgrizli (16.4.2012 ob 19.42.19)
 
 
 
 
1.9.2014, 23:02
podtalje:
tudi mene je zanimalo, kaj je prostorčas, nekje imaš razlage, da si predstavljaj kot gumjasto ponjavo, vendar to ni zadostna razlaga. zato sem tudi jaz iskal odgovr, kaj natančno to je. in naletel sem na spodnji link.

Sedaj razumem Preberi si in ti bo jasno zakaj gre.

http://www.kvarkadabra.net/vesolje/tekst....
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!