Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Polaganje keramike na balkonu ali loži

  V tem prispevku bomo položili keramiko na balkonski loži. Poudarek je na vrstnem redu polaganja. Tokrat bomo zanemarili  pripravo lepila, fugirne mase in njuno pravilno nanašanje.
 
 
1
 
 

Na estrih nanesemo plast hidro-izolativne 2-komponentne mase.

 
V tem primeru je uporabljen Mapelastic.
 
 
2
 
 

Površino "izravnamo" in tujke odstranimo kar z drgnjenjem s kosom keramike, nato pa jo temeljito posesamo.

Lahko pa uporabimo tudi namenski brusni kamen.                  

 
 
3
 
 

Na suho položimo zaključno keramično ploščico - levo in desno - odmerimo enako razdaljo od zidu in napnemo linijsko vrvico.

             

 
 
4
 
 

Preverimo razdaljo tudi na sredini.

 
Zaključni rob keramike, ki ima v tem primeru vlogo odkapnega profila mora biti od fasade oddaljen 1 - 1,5 cm.
 
 
 
 
 
5
 
 

Nato plošče "na suho" položimo ob vrvici, da vidimo kako se nam zadeva "izide".

 
Obenem pa bomo lahko določili pozicije in naredili izreze za ograjne nosilce - če smo jih predhodno seveda vzidali. Za distanco med keramiko (fuge) uporabimo križce, ki jih bomo uporabili tudi pri lepljenju.
 
 
6
 
 

Izrez za ograjni nosilec izgleda takole.                

 
 
7
 
 

 Nato položimo keramiko. Prednost manjših površin je v tem, da lahko keramiko najprej položimo "na suho", narežemo končne kose in šele nato polagamo na lepilo. 

Križce lahko vstavljamo pokončno in jih bomo pred fugiranjem odstranili, ali pa jim porežemo en krak in jih vstavljamo v fuge, kjer bodo lahko tudi ostali. 

 
 
8
 
 

Pri polaganju pazimo na naklon v smeri željenega odtekanja vode. Pri naklonu ne pretiravajmo. Okvirno naj bo okoli 1 - 1,5cm/tm. Če le imamo možnost, delamo naklon od spodaj navzgor.

Da si delo olajšamo, si izdelamo pripomoček. Vzamemo letvico primerne dolžine in z njo simuliramo želeni naklon. Na letvico položimo vodno tehtnico in si s flomastrom označimo "naš" položaj mehurčka.

 
 
9
 
 

Naslednji dan odstranimo odvečne distančnike (križce) iz fug, same fuge pa preverimo, če jih je potrebno očistiti lepila.

 
 
10
 
 

Fuge najlažje očistimo z olfa nožem. Pod kotom - kot nam to dopušče širina fug - najprej potegnemo po npr. levi ploščici tako, da istočasno strgamo lepilo tudi z desne, nato pa še po desni in poberemo lepilo še z leve.

Lepilo očistimo naslednji dan po polaganju. Če bomo čakali, da se popolnoma strdi bo to precej težje.

 
 
11
 
 

Nato zafugiramo približno površino m2, maso pa s keramike čistimo sproti z vlažno (ne mokro!) gobico. Pa zopet m2, očistimo....itn.

Ko se fuge začnejo trditi pa lahko celotno površino na mokro očistimo s posebno namensko gobo za čiščenje keramike po fugiranju.

 
 
12
 
 

Prostor ob nosilcih bodoče ograje zafugiramo še s trajno elastično fugirno maso in šele nato si lahko upravičeno odpremo pivo naše najljubše znamke.

 
 
Komentiraj
 
 
 
 
 
2.11.2013, 0:26
Super zadeva in poučno!
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!